Policija se oglasila nakon utakmice Hajduka i Dinama: “Bilo je mirno i bez sigurnosnih izgreda”

Prije, za vrijeme i nakon utakmice Superkupa između GNK Dinama i HNK Hajduka, kada je riječ o sigurnosnim uvjetima, bilo je mirno i bez sigurnosnih izgreda, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Visokorizičnu utakmicu s tribina Maksimirskog stadiona pratilo je oko 18.000 gledatelja, od kojih oko 2.000 gostujućih, a organizirani dolazak i povratak gostujućih navijača s oko 280 vozila, 40 kombija i vlakom protekao u najboljem redu, istaknuli su iz MUP-a.

Sigurnosne pripreme oko osiguranja intenzivno su se odvijale u proteklim tjednima, a na sigurnosnom sastanku klubova, HNS-a i policije, zaključeno je kako su klubovi, u suradnji sa svojim navijačima, poduzeli sve potrebne aktivnosti i ispunili predviđene obveze za održavanje tog susreta.

Preventivno postupanje splitske policije prilikom polaska navijača iz Splita, rezultiralo je privođenjem dvije osobe (maloljetnika i 19-godišnjaka) u prostorije Policijske uprave splitsko-dalmatinske i to zbog posjedovanja pirotehnike.

Prije početka utakmice u zoni stadiona Maksimir privedena su dvojica domaćih navijača, 26-godišnjak i maloljetnik, zbog posjedovanja droge i pirotehnike.

Do kraja I. poluvremena privedeno je još pet domaćih navijača – trojica zbog zlouporabe droge, a dvojica zbog posjedovanja pirotehnike. Iz redova gostujućih navijača privedeno je ukupno 10 osoba i to: dvojica zbog posjedovanja droge, petorica zbog pirotehnike, dvojica zbog alkoholiziranosti i 24-godišnjak nad kojom je uporabljena tjelesna snaga i sredstva za vezivanje zbog pokušaja nedozvoljenog ulaska na stadion.

U nastavku odigravanja susreta te nakon susreta te prilikom povratka gostujućih navijača vlakom ili kolonom u preprati, nije bilo potrebe za postupanjem policijskih službenika, stoji u priopćenju.

Od ukupno 19 osoba, dvojica sa splitskog područja su, uz optužne prijedloge, dovedena na nadležni prekršajni sud. Osmorica sa zagrebačkog područja dovedena su na nadležni prekršajni sud, protiv sedmorice je podnijet optužni prijedlog redovnim putem, upućena je jedna obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb dok u jednom slučaju nisu potvrđene sumnje u protupravno ponašanje.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman,  svi rodovi policije – posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije, temeljne i prometne te kriminalističke policije, uz zračnu potporu službenog policijskog helikoptera.

Budući da je Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika – koji jasno propisuje hodogram nadležnosti i postupanja HNS-a, klubova i policije – u završnoj fazi pripreme, u narednim danima će se detaljno analizirati postupanja svih dionika subotnje utakmice, a kako bi se u budući Protokol unijela optimalna rješenja za provedbu osiguranja svih budućih visokorizičnih susreta, stoji u priopćenju.

Komentiraj