Hina/ Denis CERIÆ/dc

Policija preustrojem želi ojačati administrativno opterećeni PNUSKOK

Ravnateljstvo policije pokrenulo je postupak preustroja uprave kriminalističke policije kako bi se ojačalo, sada administrativno opterećen, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i stvorili snažni istražni timovi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Prema postojećem ustroju, PNUSKOK je podijeljen na strateško i operativno krilo što, smatraju u Ravnateljstvu policije, dovodi do administrativnog opterećenja i odvojenosti jednog tijela.

Preustrojem se želi PNUSKOK spojiti u jednu cjelinu, unutar Uprave kriminalističke policije i rasteretiti ga administriranja. Iz tog specijaliziranog policijskog tijela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala prema planu će biti izdvojene službe koje izravno ne provode kriminalistička istraživanja već pružaju potporu u provedbi.

Novi glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rekao je u petak u razgovoru s novinarima da će policija maksimalnu pozornost posvetiti suzbijanju korupcije na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Preustrojem, kazao je Srdarević, žele ojačati operativni dio koji je sada daleko ispod potreba u odnosu na strateški dio, posebno u Zagrebu gdje ima najviše kriminalističkih istraživanja.

Policija radi dobro, ali kao svaki veliki sustav ima svoje probleme, a jedan od osnovnih je razvijanje povjerenja građana prema policiji zbog čega žele ojačati policijske postaje, najavio je Srdarević.

Iako je, kažu u Ravnateljstvu policije, PNUSKOK dosad pokazao dobre rezultate, smatraju da se u budućnosti ti rezultati trebaju bolje demonstrirati jer je današnji kriminalitet brz, mobilan i fleksibilan, odnosno često mijenja pojavne oblike, a takav bi trebao biti i odgovor policije.

U preustroj se neće ići bez partnerstva sa sindikatima, kazao je Srdarević najavivši da će sljedećeg tjedna održati sastanak s njihovim predstavnicima. U preustroju, dodao je, neće biti viška zaposlenih.

Komentiraj