Policija pregledava snimke s ‘Festivala slobode’, prijete im kazne do 80 tisuća kuna

U subotu je na glavnom zagrebačkom Trgu održan ‘Festival slobode’, prosvjed protiv mjera nametnutih zbog pandemije koronavirusa.

Gradski stožer za prosvjed je saznao od Županijskog centra 112, a organizatorima su, piše Dnevnik.hr, poslali mail upozorenja.

“Napominjemo kako su javna događanja i okupljanja više od 100 osoba moguća ukoliko svi prisutni imaju EU digitalnu COVID potvrdu te ukoliko je nadležni stožer civilne zaštite dao suglasnost za održavanje istog”, stoji u e-mailu.

Policija je događaj snimala, a u utorak su potvrdili da će se provođenjem izvida i analizom foto-video i audio dokumentacije prikupljene tijekom osiguranja ovog javnog okupljanja u smislu odredbi Zakona o javnom okupljanju utvrditi moguća prekršajna odgovornost organizatora i voditelja.

Ovisno o prekršaju, ali i odgovornoj osobi, prijete im novčane kazne od 500 do 80 tisuća kuna.

Podsjetimo, u veljači je na adresu Udruge glas poduzetnika stigla kazna od 20 tisuća kuna zbog prosvjeda, a njihov predsjednik dobio je i kaznu od 10 tisuća kuna. Kazne su stizale i pojedincima. Zbog nenošenja maski izdano je 1288 prekršajnih kazni po 500 kuna.

Još uvijek se sa sigurnošću ne zna tko je odgovoran za inicijativu koja je prosvjedovala u subotu. No, taj bi podatak policija morala otkriti jer organizatori su ispunili formular kako bi prijavili događaj. Na službenim stranicama tvrde kako se financiraju donacijama.

Komentiraj