Policija podsjeća na četiri ubojice u prometu: Alkohol, brzina, mobitel i pojas, najavljuju strože kontrole

Policija ponovno apelira na sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, međusobno uvažavanje svih kategorija sudionika te podizanje razine prometne kulture kod svakog pojedinca, bilo da u prometu sudjeluje kao vozač, putnik, biciklist ili pješak.

Ponukale su ih, kako kažu, prometne nesreće koje su se dogodile posljednjih desetak dana.

Nepropisna brzina

Iz policije poručuju da posebno žele naglasiti činjenicu – da je gotovo u svim prometnim nesrećama s poginulim osobama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila.

Uz to se nerijetko veže vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi ili opojnih droga. Problematičan je i još uvijek nedovoljno istražen utjecaj korištenja mobitela i drugih uređaja, što vozač ne bi smio koristiti u vožnji.

Za sudionike u najvećoj mjeri uzrok nesreća  s kobnim ishodom je nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Stradavanje pješaka

Najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci su neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, a najčešće greške pješaka vežu se uz nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika. Strahovito je pritom opasno prelaženjem ceste u trenutku, kada je na semaforu upaljeno crveno svjetlo za pješake.

Stoga, u cilju povećanja stanja sigurnosti cestovnog prometa te smanjenja broja prometnih nesreća s “teškim posljedicama”, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke će u narednom vremenskom razdoblju do daljnjega, posebice u dane vikenda, poduzimati intenzivne mjere.

Mjere će prvenstveno biti usmjerene na smanjenje broja prekršaja, koji najčešće dovode do prometnih nesreća s teškim posljedicama, odnosno na prekršaje iz skupine “4 ubojice u prometu – alkohol, brzina, mobitel i pojas”, ali i na sve druge prekršaje u cestovnom prometu.

Iz policije naglašavaju da će policijski službenici posebno obratiti pozornost, uočavati i sankcionirati nevezivanje sigurnosnog pojasa osoba na prednjim i na stražnjim sjedalima, kako bi se izbjegle teške ozljede ili ispadanje osobe iz vozila pri eventualnoj prometnoj nesreći.

Zabio se u ralicu

Policija je podsjetila na strašnu nesreću, koja se dogodila u ponedjeljak, 1. veljače u ranim jutarnjim satima, kada je na autocesti A3 vozač, inače 44-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, naletio na ralicu Hrvatskih autocesta i zbog neprilagođene brzine poginuo.

Pola sata kasnije na istoj se prometnici dogodila druga nesreća, pred naplatnom postajom Zagreb Istok.

Cilj policijskih akcija i mjera je, kako kažu, povećati razinu sigurnosti cestovnog prometa.

 

Nesreća na zagrebačkoj obilaznici: Automobil se zabio u ralicu, jedna osoba poginula

 

Komentiraj