Policija papar sprejem želi otjerati okupljene u Hong Kongu povodom Tiananmena

Policija je u četvrtak ispalila papar sprej na prosvjednike u Hong Kongu koji su se oglušili o zabranu okupljanja i pokušali obilježiti gušenje prodemokratskih demonstracija na pekinškom trgu Tiananmenu 1989.

Neredi su izbili u radničkoj četvrti Mong Kok kada su prosvjednici planirali postaviti barikade na cesti. Prema očevicima, policija je tada na njih ispalila papar sprej.

To je prvi put da su neredi izbili tijekom tradicionalne komemoracije Tiananmena u Hong Kongu čija je policija ove godine zabranila okupljanje navodeći kao razlog epidemiju koronavirusa.

Nekoliko tisuća ljudi priključilo se glavnom skupu u parku Victoria, izvikujući “Oslobodimo Hong Kong, revolucija našeg vremena” i “Borite se za slobodu, budite uz Hong Kong”.

“Samo se želimo prisjetiti onih koji su poginuli 4. lipnja, studenata koji su ubijeni. Što je tu krivo? Trideset godina smo mirno dolazili ovdje, jednom kada toga ne bude ‘piši propalo'”, rekla je Kitty, 70-godišnja kućanica.

Obljetnica se događa u posebno osjetljivo vrijeme za tu bivšu britansku koloniju, u koju Kina nastoji uvesti sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti i nakon što je Peking drugim zakonom kriminalizirao nepoštivanje kineske himne.

Također se odvija u vrijeme kada kineski mediji i neki dužnosnici u Pekingu javno podržavaju prosvjede u SAD-u zbog policijske brutalnosti.

Obljetnica Tiananmena ne obilježava se u kontinentalnoj Kini gdje je to tabu tema.

Komentiraj