Likovna izložba “Ljepota lažnog sjaja”, u kojoj je policija izložila 57 umjetnina zaplijenjenih na tržištu krivotvorina, otvorena je danas u organizaciji Muzeja policije u sjedištu MUP-a u Zagrebu.

Izložba je dio podzbirke Krivotvorina i obuhvaća još i krivotvorene novčanice, a sadrži pedeset i tri slike i četiri skulpture lažno potpisane imenima priznatih hrvatskih umjetnika.

U Zbirci krivotvorina Muzeja policije nalaze se lažna djela potpisana imenima Ede Murtića, Ljube Ivančića, Đure Pulitike, Ivana Lackovića Croate, Mersada Berbera, Vaska Lipovca, Zlatka Price, Dušana Džamonje i drugih.

Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta MUP-a Dean Savić kazao je da je krivotvorenje umjetnina kazneno djelo koje predstavlja veliku opasnost za kulturno nasljeđe zajednice i da se protiv njega može boriti većom specijalizacijom na tom području.

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture Darko Trupković i kazao da je unatoč velikom trudu službi MUP-a taj problem u Hrvatskoj tek na početku.

Povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler kazala je da hrvatsko slikarstvo vapi za bazom podataka certificiranih umjetnina, kako bi tržište umjetnina moglo funkcionirati.

Baza podataka u kojoj su bila obrađena djela velikih umjetnika poput Kraljevića i Račića bila je pokrenuta osamdesetih godina prošlog stoljeća i brzo se vidio njezin utjecaj na tržište umjetnina, kazala je Iva Koerbler i izrazila žaljenje da je ta aktivnost prekinuta devedesetih godina i još nije obnovljena.

Izložba će biti otvorena do 23. listopada, a, kako je kazao voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, dio posjetitelja dobit će ulaznice za muzeje u kojima će moći vidjeti izvorne radove hrvatskih umjetnika.

Policija je zbirku počeka sakupljati 2009. godine, nakon što je kod sudova uspjela ishoditi da se po pravomoćnosti presude krivotvorine ne uništavaju već se dodjeljuju Muzeju policije.

Komentiraj