Policija odgovorila na Nacionalov upit o privođenju Ćorušića: “Osoba se smatra neosuđivanom”

Ravnatelj KBC-a Zagreb, najveće bolnice u Hrvatskoj, i dugogodišnji šef HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić, sudjelovao je prije nekoliko godina u čak dvama incidentima u kojima je u alkoholiziranom stanju prijetio pištoljem; oba puta morala ga je privesti policija i odvesti u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, izvijestio je Nacional u novom broju.

O navodima iz dokumenata koje je dobio Nacional poslali smo upit policiji. Pitali smo ih postoji li u policijskoj evidenciji zabilježen incident (ili više njih) u kojem je doktor Ante Ćorušić priveden zbog narušavanja javnog reda i mira, dovođenja u opasnost zbog opasne radnje i/ili obiteljskog nasilja te je li priveden na otrežnjenje u bolnicu Vrapče?

Odgovorili su kako se “osoba smatra neosuđivanom”.

Odgovor policije prenosimo u cijelosti: 

“Sukladno zakonskim odredbama vezanih uz provedbu Opće uredbe o zaštiti  podataka nismo u mogućnosti izvješćivati javnost o postupanjima policije prema konkretnim osobama – a kako tražite u svom upitu. Također Vas obavještavamo da je vođenje evidencija o nečijoj kaznenoj odnosno prekršajnoj odgovornosti u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave.

S obzirom na vrijeme navodnog događaja koje navodite u svom upitu, skrećemo Vam pažnju na odredbe Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) koje se odnose na pravo na rehabilitaciju. Naime, protekom 3 godine od pravomoćnosti odluke o prekršaju, osoba se smatra neosuđivanom i svaka uporaba podataka o toj osobi, kao počinitelju, je zabranjena”, stoji u odgovoru policije na naš upit.

Podjsjećamo, kako je objavio Nacional, incident s Ćorušićem odvio 2009. godine kada je današnji ravnatelj KBC Zagreb tada pred članovima obitelji prijetio da će se ozlijediti, pa su oni pozvali policiju. Policija ga je odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče nakon što je u obiteljskoj svađi mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti.

Pogledajte kako Ćorušić komentira Nacionalov ekskluziv da je pacijentici izvadio krivi jajnik: “Nisam ju bitno oštetio”

Komentiraj