Policija objavila upute: Kako zaštiti osobne podatke od nedozvoljene i nezakonite uporabe

Osječko-baranjska policija u subotu je upozorila građane i savjetovala ih kako zaštititi osobne podatke od nedozvoljene i nezakonite uporabe.

Naime, policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće i nastavlja potragu za počiniteljem koji je tijekom listopada 2018. godine neovlašteno došao u posjed osobnih podataka vlasništvo 68-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Počinitelj je sklopio pretplatnički ugovor s telekomunikacijskom tvrtkom bez znanja i odobrenja oštećenog te na taj način prouzročio materijalnu štetu u iznosu većem od 13 tisuća kuna.

“Ovom prilikom upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

Upozoravamo građane da u svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupaju s osobnim podacima te da podatke ne prosljeđuju građanima, da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

Također, policija upozorava građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza”, poručuju iz policije.

Komentiraj