Policija objavila detalje o rekordnoj zapljeni kokaina, nitko nije uhićen

Dubrovačko-neretvanska policija u utorak je u luci Ploče zaplijenila gotovo 500 kilograma kokaina. Bio je sakriven u kontejneru među bananama, a u Hrvatsku je stigao iz Ekvadora. Procijenjuje se da mu je vrijdnost na tržištu oko 500 milijuna kuna.

Duborvačka policija održava konferenciju za medije u kojoj će objaviti više detalja o ovoj rekordnoj zapljeni.

Tijek konferencije:

Na početku konferencije je rečeno da su akciju proveli službenici PU Dubrovačko-neretvanske u suradnji s Carinskom upravom. U kontejneru s voćem nađeno je 757 kilograma kokaina, koji je stigao iz Južne Amerike.

“Slijedom ove zaplijene koja se dogodila 30.3. ove godine, to je rezultat intenziviranja mjera nakon kriminalističkih istraživanja zadnjih mjeseci. To je bilo uspješno pa smo i ovo zaplijenili. Tim krim istraživanjem smo utvrdili da ovaj kokain nije bio namijenjen Hrvatskoj nego je bio namijenjen distribuciji u nama susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna suradnja da se ovo istraži. Krim istraga se nastavlja”, rečeno je.

Carina i policija, dodaju, provode pojačan nadzor nad Lukom Ploče. “Poduzeto je puno pregleda, ovdje su nam pomogli policijski psi”, rekao je Pero Perić iz dubrovačke policije. O slučaju ne mogu iznositi više detalja jer je, kažu, kriminalističko istraživanje u tijeku.

Na pitanje što se događa u luci Ploče, odgovorio je: “Ne bih da je ocrnimo na takav način. Kokain je najlakše distribuirati putem kontejnera. To je luka kao mnoge luke u Europi, ovo se svugdje događa. Mi smo se u zadnje vrijeme posvetili tome. Usmjerili smo se da se ta distribucija preko Luke Ploče smanji. Ali to se događa u svim lukama u Europi i svijetu.

Na konferenciji je rečeno i da je riječ o izoliranim slučajevima. “Mi ne možemo reći da se u Luci Ploče događa nešto što je neuobičajeno što se ne događa u drugim lukama”, rečeno je na pitanje je li postoje ljudi unutar Luke Ploče koji pomažu krijumčarima. U tijeku je, dodali su, nabava mobilnog rendgena, uređaja koji može detektirati drogu unutar kontejnera.

Poručili su i da je ovo samo mali dio onoga što se u Europi zaplijeni.

U ovom trenutku, kazali su, nitko nije uhićen.

Droga je otkrivena 30.3. Od tada su čekali da netko preuzme robu, no nitko se nije pojavio. Otkrili su i da je droga otkrivena u kontejnerskoj konstrukciji.

Komentiraj