Policija o novim kaznama: “Neće biti nasilnog upada u stanove”

U Ravnateljstvu policije u utorak je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Sektora policije u PU Zagrebačkoj Davor Posilović objašnjavao kako će provoditi nadzor pridržavanja mjera Stožera.

U ponedjeljak su, podsjetimo, najavljene kazne za nepridržavanje mjera – od 500 kuna za nenošenje maske do 10.000 kuna za organizaciju privatnih okupljanja s više od 10 osoba.

“U kontekstu najavljenih izmjena zakona valja istaknuti da policija i prije toga redovito provodi i nadzor nad poštivanjem odluka Stožera. Vezano za najavljene izmjene zakone, treba istaknuti da se ni na koji način policiji ne daju nikakve nove ovlasti iz razloga što policijske ovlasti nisu propisane tim zakonom nego drugim zakonima. Policija je i do sada intenzivno poduzimala mjere s ciljem provjere poštovanja mjera. U okviru izmjena zakona doći će do toga da se radi o proširenju kruga osobe koje će moći primjenjivati te mjere nadzora, među njima će sad biti i policija”, rekao je Posilović.

Dodao je da će se, kao i kod dojave za svako drugo potencijalno kazneno djelo, poduzeti mjere i radnje s ciljem provjere, jer ne mogu isključiti da se radi o lažnoj dojavi ili čak zlonamjernoj.

“Ovlasti koje imaju mogućnost zadiranja u ljudska prava, a djelatnici civilne zaštite mogu zatražiti pomoć policije”, rekao je.

Na pitanje što ako netko odbije otvoriti vrata policiji i da li se tada traži sudski nalog, Posilović kaže: “Radi se o primjeni policijskih ovlasti koje su istovjetne i nisu se mijenjale. Postupit ćemo na isti način kako bismo postupili kao da sad saznamo da se u nekom prostoru krši javni red i mir. U konačnici se može tražiti i nalog suda. Mogućnost nasilnog ulaska u sad, izuzev u nekim iznimnim slučajevima, nema. Da pojasnim, nikakav nasilni upad ne dolazi u obzir”.

“Ako ćemo citirati zakone, postoji odredba, mora se raditi o prijekoj potrebi da se radi o ugrožavanju zdravlja većeg broja osoba. U svakom slučaju će se dobro procjenjivati radi li se o takvoj situaciji i tek onda uz nalog suda eventualno ići u krim istraživanje. U pravilu se ne bi trebalo raditi o tome, teško je zamisliti takvu situaciju”, dodao je.

Upitan kako će policija procjenjivati je li na nekoj zabavi više od deset osoba, kaže: “Policija nailazi na suradnju građana, ne treba zanemariti mogućnost da se policajac na licu mjesta sam u to uvjeri uz pomoć građana. Ovaj prekršaj, kad jednog dana stupi na snagu, jedna od mogućnosti je da se prvo izrekne upozorenje obzirom na visinu kazne. Za ovu vrstu predviđenih prekršaja je moguće izreći upozorenje. Imate blaže i teže okolnosti, sve ovisi o njima. Ako na javnog površini netko nepravilno nosi masku ili ju ne nosi i ako nakon upozorenja postupi po tome, ni tada ne moramo izreći upozorenje. Ali ako bude upornosti u tome, onda je to drugo. Ne idete odmah s najtežom mjerom ako su okolnosti počinjenja blage. Sve okolnosti treba procjenjivati od slučaja do slučaja”.

“Valja napomenuti da od početka proglašenja epidemije, policija intenzivno poduzima mjere i od samog početka je bila jedan od dionika ovlaštenih za nadzor primjene mjera koje je propisao Stožer. Za provjere su angažirani svi mogući potencijali. Ovo ništa ne predstavlja novo pred policiju, jedino mogućnost represivnog postupanja prema fizičkim osobama”, rekao je Posilović, dodavši kako policija neće provjeravati situaciju u vozilima javnog prijevoza osim ako ne dođe do teškog kršenja mjera i na poziv ostalih službi.

Komentiraj