POLICIJA: Novi oblik dojave građana uz pomoć pametnih telefona

Miranda Cikotic/PIXSELL

Novi oblik dojava policiji uz pomoć pametnih mobilnih telefona kojima građani mogu poslati dojavu fotografijom i popratnim tekstom, predstavljen je u utorak u Policijskoj upravi zagrebačkoj (PUZ), a riječ je o aplikaciji koja se može besplatno skinuti s mrežnih stranica Ministarstva unutarrnjih poslova (MUP).

Predstavivši nov sustav dojave, u okviru projekta e-policija, načelnik uprave policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Krunoslav Borovec je istaknuo da ovim novim oblikom dojave građani mogu anonimno i uz pomoć fotografije dojaviti bez ugroze za vlastitu sigurnost razne oblike nasilja, kriminala, obiteljskog nasilja i drugo.

Naglasio je kako je za kvalitetnu dojavu potrebno uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija. Dodao je da taj sustav uz pomoć aplikacije “Google maps ” može pronaći koordinate odakle je poslana poruka, no napomenuo je kako taj sustav nije u potpunosti pouzdan te da je poželjno upisati adresu.

 

  • Do sada je najčešći oblik dojave policiji i traženje intervencije bio telefonom. Borovec je naglasio da je to još jedna novina koja se odnosi na modernizaciju rada policije. “S obzirom na nove tehnologije procijenili smo kako te mogućnosti treba proširiti na nove tehnologije i zato je kreirana ova aplikacija”, dodao je.

 

Bitna je, kaže, prije svega zbog onih situacija kada telefonski poziv nije moguć, a smatramo da će građani ovaj oblik komunikacije s policijom koristiti kada bi se mogli izložiti dodatnom riziku.

Nakon što su fotografirali događaj, uz eventualnu tekstovnu poruku, građani je šalju Operativnom dežurstvu policijske uprave. Prema koordinatama ovaj sustav automatski prepoznaje o kojoj se lokaciji radi i šalje dojavu nadležnoj policijskoj upravi, kazao je.

Djelatnici Operativnog dežurstva vidjet će takvu dojavu i na temelju sadržaja koji je stigao (fotografije i eventualnog teksta) ocijeniti radi li se o događaju koji zahtijeva žurnu intervenciju policije i uputiti najbližu ophodnju ili procijeniti da se ne radi o događaju koji je zahtijeva žurno interveniranje, objasnio je Borovec.

Komentiraj