Policija kod Stare Gradiške spasila trinaest iscrpljenih Iračana

Policajci iz Stare Gradiške spasili su u ponedjeljak trinaest iscrpljenih i gladnih ilegalnih migranata iz Iraka, među kojima trudnicu, ženu s tek rođenom bebom i nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, prenio je dnevnik.hr informacije Slavonsko-brodske policijske uprave.

“Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška 29. lipnja u 11:20 u šumi su pronašli 13 osoba. Utvrdili su da se radi o državljanima Iraka, dvije muške i četiri ženske osobe te sedmoro djece. Među njima se nalazila jedna žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, jedna žena s novorođenčetom u dobi od 20-ak dana te nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, koji su bili iscrpljeni i gladni, priopćila je PU brodsko-posavska”, objavio je dnevnik.hr.

Policajci su im priskočili u pomoć i pozvali hitnu pomoć koja je trudnicu, ženu s novorođenčetom te još dvije žene odvezla u bolnicu u Slavonski Brod.

Preostala dva muškarca i šestoro djece policajci su prevezli u prostorije za smještaj migranata Postaje granične policije Stara Gradiška, gdje su im osigurali prehranu i napitke te osnovne higijenske potrepštine. Pozvana je i medicinska ekipa iz Nove Gradiške, koja ih je pregledala te utvrdila da nemaju zdravstvenih tegoba.

Policajci su utvrdili da se radi o tri obitelji iz Iraka koje su čamcem preko Save nezakonito iz BiH ušle u Hrvatsku. Zatražili su azil, pa su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. I drugi dio obitelji nakon završenog liječničkog tretmana bit će prepraćen u Prihvatilište te spojen s ostatkom obitelji.

Policija je napomenula da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoje živote i živote svojih bližnjih.

Komentiraj