Policija kod 81-godišnjaka pronašla arsenal oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava

Bjelovarsko-bilogorska policija pronašla je u kući 81-godišnjaka na području Bjelovara oveći arsenal oružja, uključujući raketni bacač tzv. Zolju, 10 pištolja, 20-tak pušaka i oko 9 tisuća metaka.

Policija je 7. kolovoza dobila kaznenu prijavu 40-godišnjakinje protiv 81-godišnjaka, u kojoj je ista navela da ju prijavljeni, usprkos njezinom protivljenju, unazad godinu dana učestalo nazivao na telefon te da ga je 7. kolovoza ove godine zatekla kako pokušava nasilno otvoriti ulazna vrata njene kuće.

Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, 9. kolovoza 2019. godine, policijski službenici ove Policijske uprave obavili su na području Bjelovara pretragu obiteljske kuće i drugih prostorija u vlasništvu navedenog 81-godišnjaka.

Osumnjičeni je prije početka pretrage pozvan da dobrovoljno preda predmete koji se traže te je tom prilikom predao pet mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama.

Tijekom pretrage policajci su u kući i drugim prostorijama pronašli učni bacač raketa M-80 tzv. „Zolja“, 15 ručnih bombi, tri topnička streljiva kalibra 20 mm, 10 raznih pištolja i revolvera, dvije automatske puške, jednu poluatomatsku pušku, jednu repetirajućui pušku, pet strojnica, jednu pušku s glatkom cijevi tzv. pumpericu, jednu malokalibarsku pušku, cijev za pušku ručne izrade kalibra 16 mm te ukupno 8.986 komada streljiva raznog kalibra.

Sve navedeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva je držao u svom posjedu bez odobrenja zbog čega mu je isto i oduzeto. Također mu je oduzeto i oružje i streljivo koje je posjedovao uz oružani list radi provođenja upravnog postupka.

“Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Nametljivo ponašanje“ iz članka 140. stavak 1. i „Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora“ iz članka 141. stavak 1. (za ova kaznena djela previđena je kazna zatvora do jedne godine) te kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz članka 331. stavak 3. Kaznenog zakona /veća količina/ (za ovo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 5 godina), protiv navedenog 81-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru”, navodi se u policijskom priopćenju.

Iz policije kažu kako je pretraga doma u konkretnom kriminalističkom istraživanju provedena je s ciljem zaštite žrtve konkretnog kaznenog dijela, nakon što je policija u suradnji sa žrtvom sačinila procjenu njene ugroženosti.

Komentiraj