Policija intenzivno traga za krijumčarem migranata, na Bajakovu privedene tri osobe

Načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno kazao je sinoć za HRT kako su na graničnom prijelazi Bajakovo zadržane tri osobe koje se dovode u vezu s krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske.

Podsjetimo, u nedjelju oko 3 sata iza ponoći, u mjestu Slatina Pokupska na području Gline, policijski službenici su, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka. Vozilo se, naime, nije zaustavilo na svjetlosne znakove, već je vozač ubrzao i sletio u rijeku Kupu.

Vozač je potom iskočio iz kombija i pobjegao prema minski sumnjivom području, ostavljajući kombi da tone. Policijski službenici koji su se našli na mjestu događaja krenuli su spašavati osobe iz kombija te razbili staklo. Policijski su službenici iz kombija iz rijeke spasili 11 migranata, međutim, jedna žena je kasnije tijekom pruženja liječničke pomoći na mjestu događaja preminula. Preminula žena majka je četvero djece koja su smještena u sisačku bolnocu gdje je uz njih i njihov otac koji je također bio u kombiju.

Ničeno je izjavio kako među tri privedene osobe nije vozač kombija, za kojim poliicja intenzivno traga. Privedene osobe, vjeruje načelnik, mogu dati kvalitetne informacije o njemu. “Imamo određene informacije o mogućem počinitelju i intenzivno tragamo za njim”, izjavio je.

Naglasio je kako je u prvih sedam mjeseci 2019. godine zabilježeno 505 uhićenih krijumčara. Smatra kako susjedna Bosna i Hercegovina namjerno migrantsku krizu “gura” na granicu s našom zemljom.

“Mi smo neki dan u medijima vidjeli snimku kako BiH policija ispred sebe gura grupu od stotinjak migranata i vodi ih prema kampu Vučjak. Problem je što je taj kamp namjerno napravljen na samoj granici s Hrvatskom i policija kantona ne dozvoljava da se te osobe vrate nazad. Trenutno je jedina njihova mogućnost odlazak u Hrvatsku. Dakle oni nisu direktno protjerani u Hrvatsku nego u područje koje ima kontakt jedino s RH. Iz toga se može zaključiti da ih tjeraju prema Hrvatskoj, to je posve očigledno”, rekao je načelnik.

Komentirao je i optužbe o olicijskoj brutalnosti prema migrantima. “Mi se već par godina susrećemo s tim optužbama jer u medijskom prostoru se plasiraju teze da je ilegalni prelazak granice nešto sasvim normalno i da su ti migranti u pravu. Gleda se samo humanitarni aspekt koji jeste zabrinjavajući i mi smo stvarno zabrinuti za humanitarno stanje migranata u BiH. Međutim to je posljedica nečinjenja u zaštiti granica Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom i nesprječavanje migranata da uđu u BiH. Jednom kada s ciljem dovedete 2-3-7 tisuće migranata u Bihać onda su oni usmjereni samo na ilegalni prelazak u Republiku Hrvatsku. Mi smatramo da je to potpuno nedopustivo i potpuno smo spremni na sve izazove koji slijede”, istaknuo je.

Ničeno naglašava kako hrvatska policija ne protjeruje migrante u BiH, već se na graničnoj crti vrši odvraćanje. “Mi sprječavamo ulazak migranata u RH. Mi smo svaku pritužbu za uporabu sile detaljno istražili i na nju odgovorili. Do sada nismo takvih slučajeva imali”, kazao je.

Komentiraj