Policija i HAK objavili upozorenja i savjete za početak školske godine

Patrik Macek/PIXSELL

U ponedjeljak je počela nova školska godina za 472 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Povodom povratka učenika u školske klupe Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski autoklub izdali su apele i upozorenja za vozače, ali i za učenike.

Već 24. godinu zaredom Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ na početku školske godine. Policijski službenici će psojetiti sve prve razrede u Hrvatskoj i na interaktivan način, prilagođen njihovom uzrastu, poučiti ih prometnim propisima i kako sigurno sudjelovati u prometu.

U blizini škola policija će tijekom cijele godine, a posebno u rujnu, kontrolirati brzinu i nepropisno parkiranje te kažnjavati neodgovorne vozače. Poseban apel upućen je roditeljima-vozačima da djecu prevoze isključivo u sigurnosnim stolicama, s obzirom da djeca najviše stradavaju u automobilima svojih najbližih, a znatno manje kao pješaci ili biciklisti.

Hrvatski autoklub podsjetio je vozače da će, kao najodgovorniji sudionici u prometu, morati voziti oprezno u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

“Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h. Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta.

Djeco: nikad ne pretrčavajte cestu!; ne ometajte kretanje vozila!; hodajte pažljivo!; nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!; hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!; cestu prelazite samo po zebri!; cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!; uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!”, ističu iz HAK-a.

Komentiraj