Policija dvojicu sumnjiči za “špalir” na Ovčari, očekuje se privođenje pred sud

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina su u suradnji sa Upravom kriminalističke policije, policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom, Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, rođenima 1948. i 1963, zbog postojanja sumnje da su tijekom 1991. godine na području Ovčare počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, priopćila je policija.

Medved i Milošević podržavaju procesuiranje svih ratnih zločina

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni, tada kao 43-godišnjak i drugoosumnjičeni, tada kao 28-godišnjak, kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, 20. studenog 1991. godine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su navedenog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na poljoprivrednom dobru Ovčara kraj Vukovara, bili među pripadnicima koji su formirali tzv.“ špalir“ kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali proći, a sve sa ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske ili Zbora narodne garde, redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova RH i drugih dragovoljaca pripadnika hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila.

Prolazak kroz “špalir” značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupim i tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju.

Glavašević: “Smt u zatvoru milosrdnija je od one koju su namijenili mom ocu”

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, priopćili su iz policije.

HRT je u četvrtak ujutro objavio kako se očekuje privođenje na sud desetak osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen nad Hrvatima na Ovčari 1991. godine, koji su u srijedu  privedeni u Negoslavcima kod Vukovara. Uglavnom je riječ o osobama koje su u ratno vrijeme bile zaposlenici Vupika i koje su već nekoliko puta bile na ispitivanju u policiji.

“U ovom trenutku kriminalističkim istraživanjem je obuhvaćeno više osoba s tog područja. Nažalost, u ovom trenutku ne možemo javnosti dati više informacija, koje će biti dostupne kada dovršimo sve naše radnje”, izjavila je za HRT Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

Podsjetimo, iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. odvedeno je oko 260 ranjenika i civila. U ranim večernjim satima 20. studenog 1991. dogodio se zločin nad ranjenim hrvatskim braniteljima i civilima. Farma Ovčara u to je vrijeme bila dio dioničkog društva Vupik. Iz masovne grobnice poslije je ekshumirano 200 tijela. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga i njihova imena se nalaze na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata.

Od 2018, policija prijavila 57 osumnjičenih za 89 ratnih zločina

Komentiraj