Slavko Midzor/PIXSELL

Policajac tjerao migrante da viču “Dinamo Zagreb” pa ih snimao mobitelom

Društvenim mrežama ovih se dana širi snimka na kojoj policijski djelatnici skupinu migranata tjeraju da izvikuju “Dinamo Zagreb!”

Snimka je nastala 6. ožujka ove godine na području postaje granične policije Cetingrad, a na cijelu situaciju reagirao je Centar za mirovne studije, koji je poslao upite Ministarstvu unutarnjih poslova, Pučkoj pravobraniteljici i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Iz policije su za Dnevnik.hr odgovorili kako video snimio jedan od policajaca koji će biti udaljen iz službe dok će protiv trojice ostalih biti pokrenut disciplinski postupak.

“Policijski službenici neposredno na graničnoj crti uočili su grupu osoba koja se odmarala. Policijski službenici upozorili su ih da bi njihovo daljnje kretanje značilo nezakonit prelazak državne granice te da se moraju vratiti natrag. Budući da su se zatečene osobe dobro služile engleskim jezikom, jedan od policijskih službenika potaknuo ih je na neprimjerenu komunikaciju, te ih je pri tom snimao uz pomoć mobilnog uređaja”, izvijestili su iz policije.

Dodaju kako je jedan dio policijskih službenika obavljao pregled terena, dok je drugi dio osiguravao zatečene osobe. “Nakon pretrage terena zatečene osobe su, obzirom da su im policijski službenici onemogućili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku, napustile mjesto zaticanja vrativši se u dubinu područja BiH. Protiv trojice policijskih službenika koji su sudjelovali u događaju nadležni rukovoditelji pokrenut će disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 7. Zakona o policiji, nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada šteti ugledu policije, dok će policijski službenik koji je snimao i nedolično se ponašao na način da je neprimjereno komunicirao sa zatečenim osobama, biti udaljen iz službe jer se disciplinska povreda ocjenjuje takvom da bi njegov ostanak u službi mogao štetiti interesima službe”, napominju i dodaju kako je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Komentiraj