Polić: “Bit će teško još četiri, pet mjeseci”

Virusni imunolog profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je za HRT da bi cijepljenje, uz dobru organizaciju, do kraja sljedeće godine mogao obuhvatiti oko 70 posto pučanstva, ali i kazao kako će i manji obuhvat djelovati na epidemiju.

Istaknuo je da, što se tiče cjepiva, nema razloga za zabrinutost i da je ono prilično sigurno.

“Nakon provedene treće faze kliničkih ispitivanja, koje se provodi na nekoliko desetaka tisuća ljudi, cjepivo Pfizera i BioNTecha nije pokazalo značajnije nuspojave”, rekao je te objasnio zašto je potrebno cijepiti se dva puta: “Prvim cjepivom se potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela, a nakon drugog cjepiva koje je nakon tri tjedna, postiže se maksimalna imunost oko mjesec dana od prvog cijepljenja”.

Profesor Polić istaknuo je i kako očekuje da će se situacija još pogoršati. “Situacija će biti još teška 4-5 mjeseci i moramo poduzeti sve epidemiološke mjere da držimo epidemiju pod kontrolom i da rasteretimo zdravstveni sustav. Očekujem da će se situacija pogoršavati, ali uz kontinuirano cijepljenje pandemija bi se mogla do jeseni staviti pod kontrolu”, rekao je.

Komentiraj