Polašek: “Namjerno širenje virusa je apsolutno u zoni bioterorizma”

Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Znanstvenog savjeta Vlade gostovao je u petak u Dnevniku HRT-a te je komentirao nove mjere koje na snagu stupaju u ponoć.

“Pri tome moramo razlikovati zaštitne mjere od restriktivnih. Zaštitne su one koje štite nas, maska, pleksiglas, fizička udaljenost. ako s nima ne uspijemo polučiti dovoljno dobre rezultate potrebne su nerestriktivne mjere poput obustave rada. U konačnici, sve su mjere onoliko učinkovite, koliko ih se pridržavamo”, rekao je Polašek.

Smatra da apeli i pozivi nisu bili učinkoviti te da nam od sada trebaju represivnije mjere. “Namjerno širenje virusa je apsolutno u zoni bioterorizma i kao društvo ga moramo apsolutno osuditi”, poručio je.

Polašek je dodao da će stanje zdravstvenog sustava odrediri opseg, težinu i trajanje mjera. “Nadamo se da ćemo ovim novim pooštrenjem mjera doći u situaciju da ćemo se moći boriti s virusom korištenjem cjepiva. Pobornik sam cijepljenja i svima to sugeriram, ali za javnost je važno reći da nam je potrebno još rasprava o koristi i sigurnosti cjepiva”, istaknuo je.

 

Komentiraj