Polanskom najviše nominacija za francuskog Oscara, feministice protestiraju

Francuska filmska akademija objavila je u srijedu ujutro nominacije za nagradu Cesar – francuski ekvivalent nagradi Oscar – a najviše nominacija ima film Romana Polanskog „Časnik i špijun“ i to čak 12, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. Slijede filmovi „Jadnici“ redatelja Ladj Lyja i „Predivan život“ Nicolasa Bedosa sa po 11 nominacija dok je film „Portret djevojke koja izgara“ redateljice Céline Sciamma dobio 10 nominacija. „Oficir i časnik“ povijesna je drama temeljena na događajima iz 19. stoljeća kada je francuski časnik židovskog podrijetla Alfred Dreyfus, iako nevin, osuđen za špijunažu. Za Polanskog, to je nastavak uspjeha jer je ovaj film prvo dobio veliku nagradu žirija na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, zatim je nedavno dobio nagradu Lumiere za najboljeg redatelja (francuski ekvivalent Zlatnom globusu), da bi sada dobio 12 nominacija za nagradu Cesar.

Film se u francuskim kinima počeo prikazivati u studenome prošle godine, ali se tada našao na udaru dijela javnosti i medija koji su zahtijevali bojkot filma uslijed novih optužbi protiv Polanskog za silovanje maloljetnice. Pritisak je bio takav da su glavni glumci iz filma Jean Dujardin i Louis Garrel otkazali medijske nastupe u povodu njegove premijere dok je Polanski demantirao najnovije optužbe protiv njega.

Međutim, nakon što su objavljene nominacije za nagradu Cesar, reagirale su francuske feministkinje. „Pokazuje se da filmski svijet nije uzeo u obzir seksualno nasilje zbog kojeg djeca u Francuskoj pate“, izjavila je francuskim medijima prominentna feministkinja Caroline De Haas koja je osnivačica feminističke grupe „Osez le Féminisme“ (Usudi se biti feministkinja) te je najavila proteste na dan dodjele nagrade, a to će se zbiti 28. veljače. Ona je kritizirala filmsku akademiju tvrdeći kako ovim nominacijama daju pažnju Polanskom te je dodala „Akademija je zauzela moralnu poziciju i odlučila da kriminal nije problem“.

Predsjednik francuske filmske akademije Alain Terzian izjavio je kako njihova uloga nije zauzimanje moralne pozicije. „Milijun i pol Francuza pogledalo je film, pitajte njih“, odgovorio je francuskim medijima. Sada treba vidjeti hoće li Polanski prisustvovati dodjeli nagrada Cesar.

Komentiraj