Roman Polanski će se uskoro oglasiti oko novih optužbi za silovanje

Redatelj Roman Polanski rekao je talijanskim novinama da se namjerava javno oglasiti o novoj optužbi za silovanje protiv njega koja se pojavila uoči francuske premijere njegovog novog filma “Oficir i špijun”.

Fotografkinja Valentine Monnier izjavila je u francuskom listu Le Parisien 8. studenoga da ju je Polanski silovao u skijaškoj kućici u Gstaadu 1975. godine. Polanski je negirao optužbe preko svog odvjetnika koji je rekao da će poduzeti pravne postupke protiv Le Parisiena.

U jednom od prvih intervjua s Polanskim otkako je optužba objavljena, cijenjeni talijanski filmski kritičar Paolo Mereghetti iz Corriere della Sera pokušao je dobiti odgovor redatelja na optužbe.

Pozivajući se na činjenicu da je Polanski negirao Monniereve tvrdnje preko svog odvjetnika, Mereghetti je pitao: “Zar ne osjećate dužnost da ponovno iznesete istinu o tim činjenicama čak i pred javnošću? Polanski je odgovorio: “Namjeravam, ali ne s tobom”. Mereghetti je nastavio: “Te optužbe nikada neće završiti u sudnici i stoga niti jedna optužba nikada neće utvrditi istinu. Jedina osoba koja može odgovoriti i objasniti činjenice ste vi, zar ne želite to? ”

Polanski je odgovorio: „Sa svakim se mojim filmom događa nešto slično. Svaki puta se pojavi netko tko me kritizira zbog nečega. Do sada nisam govorio o tome, ali ja sam jedina osoba koja o tome može govoriti i to ću učiniti uskoro. ”

Ovaj skandal nije umanjio gledanost njegovog filma u Francuskoj. U prvom vikendu prikazivanja „Oficir i špijun“ bio je najgledaniji film u Francuskoj s prodanih 386 720 ulaznica na 545 projekcija, što mu je donijelo zaradu od 2,8 milijuna dolara.

U pozadini se u Francuskoj nastavlja javna rasprava oko ovih optužbi. Francuski autori, režiseri i producenti okupljeni u udruzi  l’ARP objavili su u ponedjeljak kako će na svom sljedećem sastanku upravnog odbora predložiti donošenje novog propisa za borbu protiv seksualnog uznemiravanja među svojim članovima.

Komentiraj