FaH

POKUŠAJ VOJNOG UDARA: Turski vojnici pred sudom u Grčkoj

Turski vojnici koji su pobjegli u susjednu Grčku vojnim helikopterom nakon pokušaja vojnog udara proteklog vikenda “boje se za svoj život” u domovini i ne žele se vratiti kući, rekla je u ponedjeljak njihova odvjetnica pred grčkim sudom.

Osmorica Turaka, koji su u Grčkoj zatražili politički azil, sletjeli su u subotu u grčki grad Aleksandropolis nakon što su zatražili pomoć. Uhićeni su i optuženi za ilegalan prelazak granice.

Turska ih je proglasila “izdajnicima” i zatražila njihovo izručenje. Atena uvjerava Ankaru da će njihovi zahtjevi za azil biti brzo riješeni, ali uz strogo poštivanje međunarodnog prava i konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Vasiliki Ilia Marinaki, odvjetnica koji zastupa četvoricu Turaka, rekla je da “nisu znali apsolutno ništa o udaru” i da su samo slušali zapovijedi nadređenih.

“Boje se da su im životi u opasnosti. Zbog toga se ne žele vratiti u Tursku i zatražili su politički azil”, kazala je za Skai TV.

Turska policija pucala je na njihov helikopter Black Hawk, kazala je. Istodobno su primili tekstualne poruke na svojim mobitelima da je u tijeku pokušaj puča, pa su odlučili pobjeći u susjednu Grčku.

Troje odvjetnika koji zastupaju turske vojnike zatražili su u ponedjeljak trodnevnu odgodu suđenja kako bi pripremili obranu. Helikopter je vraćen u Tursku.

Komentiraj