FaH

POKUŠAJ VOJNOG UDARA: Bošnjački politički vrh iskazao potporu Erdoganu

Najviši bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine u subotu su izrazili punu potporu turskom predsjedniku Recepy Tayyipu Erdoganu osudivši pokušaj državnog udara u njegovoj zemlji, a predsjedatelj Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović je autoritarnog šefa turske države, s kojim održava iznimno prisne odnose, pritom nazvao “bratom”.

“Moja poruka bratu Erdoganu je da ima snažnu potporu ovdje među nama u BiH”, kazao je Izetbegović lokalnim medijima pozvavši Turke da “brane svoju slobodu, demokraciju i svoje pravo na izbor i svoj uspješan put, da bude uz svog predsjednika i uz njegovu uspješnu garnituru koja podiže Tursku na mjesto koje joj u svijetu i pripada”.

Pokušaj državnog udara nazvao je neugodnim iznenađenjem uz konstataciju kako je to bio pokušaj da se prekine put demokratskog razvoja Turske.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pak brzojav potpore turskom premijeru Binali Yildirimu.

“Demokracija se ni na koji način ne osigurava vojnim udarima, koji ne priliče suvremenoj Turskoj. Turska je izuzetno bitna svjetska strateška točka te je samim time veoma važna njena stabilnost, kako za regiju tako i za svjetsku politiku. U potpunosti podupirem demokratski izabranu vladu Turske, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, te vladavinu prava.Vojni udari u modernoj Turskoj nemaju opravdanje i demokratski izabrana vlast se mora poštovati.”, stoji u Zvizdićevu priopćenju.

Turska je već godinama snažnopolitički angažirana u BiH, a njen ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ranije ovog tjedna je poručio kako će Turska nastaviti odlučno štititi Bošnjake.

Komentiraj