Pokušaj tajnog snimanja Uprave i prijetnja smrću u pozadini smjene Ivane Paradžiković iz ‘Provjerenog’

Nacional doznaje da iza odlaska urednice popularne emisije Nove TV stoji eksplozivni koktel šokantnih razloga koji baca potpuno novu sliku na imidž nagrađivane voditeljice

Pokušaj tajnog snimanja Uprave, prijetnje smrću i nejasna uloga u pozivanju policije da provjeri je li jedan njen suradnik konzument opojnih droga. To je eksplozivni koktel šokantnih razloga koje je Nacional rekonstruirao tijekom proteklog vikenda, a koji objašnjavaju zašto je s Nove TV naprasno smijenjena Ivana Paradžiković, dugogodišnja urednica i voditeljica emisije „Provjereno“. Ta najmanje tri šokantna razloga u središte pozornosti dovode kadrovsku odluku Uprave Nove TV, iako su rotacije eksponiranih televizijskih voditelja i novinara uobičajene u televizijskom novinarstvu pa same po sebi najčešće nisu naročito društveno relevantne.

Ali ovaj je slučaj sasvim drugačiji upravo zbog okolnosti koje su dovele do smjene Ivane Paradžiković, koja je javno predstavljena kao sporazumni raskid radnog odnosa.

Iako to zapravo nije, s obzirom na to da ju je Uprava odlučila hitno smijeniti nedugo nakon što se došlo do neposrednih saznanja da je Ivana Paradžiković pokušala izvršiti pritisak na jednu osobu da tajno snimi jedan interni sastanak s vodstvom televizije nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Moguće i kako bi tom snimkom kasnije manipulirala.

Spomenuti sastanak zbio se tijekom prošle godine, u vrijeme kada emisija „Provjereno“ zbog korone jedno vrijeme nije bila emitirana. Novinari te emisije s vremenom su počeli sumnjati da za njeno neemitiranje, osim korone, možda postoje i neki drugi razlozi i o tomu su vodili intenzivne diskusije, a na koncu su o svemu interno prodiskutirali i s vodstvom te televizije.

Taj sastanak trebao je biti potajno snimljen, a Ivana Paradžiković, iz sebi poznatih razloga, planirala je doći u posjed te snimke. Međutim, to se nije dogodilo. Nedugo potom se osoba od koje je očekivala da će dobiti kriomice snimljeni sastanak novinara s vodstvom televizije, suočila s različitim pritiscima Ivane Paradžiković.

To je kulminiralo prije nekoliko tjedana, kada je taj suradnik Ivane Paradžiković primio ozbiljnu prijetnju: na privatni broj mobitela stigla mu je prijetnja smrću. Odmah je to prijavio policiji.

Isprva se ta prijetnja dovodila u vezu s novinarskim poslovima na kojima je ta osoba nedavno bila angažirana. Međutim, fokus rada istražitelja ubrzo se promijenio kada su, nedugo potom, rekonstruirali tko je prijetnju uputio. To su učinili kvalitetnom informatičkom forenzikom i analizom prikupljenih podataka o tomu s kojeg je broja poruka poslana, ali i s čijeg telefonskog uređaja.

Radilo se o muškoj osobi (G. H. – identitet poznat redakciji Nacionala) koja je surađivala s Novom TV na nekim informatičkim projektima, inače spretnom informatičkom stručnjaku koji je nominalno novinare Nove TV, među ostalim, trebao štititi od hakerskih napada i sličnih diverzija. Ukratko, čovjek dobro verziran za informatičke manevre. Pa se pokazalo da je ta svoja znanja iskoristio i kako bi zaprijetio jednom svom kolegi s posla. Ali se i postavilo pitanje zašto je to učinio.

Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV koji je upravo za emisiju ‘Provjereno’ dobio niz nagrada. PHOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Isprva je ta spoznaja začudila i osobu koja je primila prijetnju, ali i samu policiju. Jer osoba koja je prijetnju uputila nije imala nikakav motiv da to učini. Pa se počelo sumnjati da ju je netko drugi na to nagovorio. Na razini indicija, pojavile su se ozbiljne naznake da bi iza tih prijetnji mogla stajati Ivana Paradžiković. Ali kako osoba koja je prijetnje uputila o tomu zasad nije voljna govoriti, kao neposredni pošiljatelj te prijetnje zasad se samo ona suočila s kaznenom prijavom. Prijeti joj kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina zbog prijetnje upućene novinaru u vezi s obavljanjem njegova posla.

Novinar Nove TV koji je primio prijetnju o svemu je informirao i vodstvo te televizije. Pa je na koncu vodstvo te televizije doznalo i za pritiske Ivane Paradžiković s namjerom da ih se tajno snimi tijekom razgovora s novinarima. Što je, po svemu sudeći, neposredno uzrokovalo njenu hitnu smjenu.

Pa je u središte pozornosti unutar Nove TV došao i njezin odnos prema suradnicima, koji se otad počeo sagledavati u sasvim novom svjetlu. Ukratko, počelo se nazirati da je veći broj novinara koji su surađivali u toj emisiji otišao zbog njenih neprimjerenih pritisaka i manipulativnog ponašanja.

Dražen Mavrić predsjednik je Uprave Nove TV, čiji je sastanak s novinarima trebao biti meta tajnog snimanja. PHOTO: Borna Filic/PIXSELL

Dva neovisna izvora Nacionalu su otkrila kako postoje ozbiljne indicije da je upravo Ivana Paradžiković upozorila policiju na to da bi jednog njenog suradnika trebalo testirati na opojne droge. Ta osoba najavila je odlazak iz emisije „Provjereno“.

Jedan izvor s neposrednim saznanjima o tom slučaju za Nacional je rekao:

„Krajnje je neobično da je policija zaustavila službeno označeni novinarski automobil i obavila testiranje novinara na opojne droge. Međutim, testirani novinar bio je negativan. Drugim riječima, nije koristio droge. Ali ubrzo potom provela su se dodatna testiranja većeg broja osoba unutar Nove TV na opojne droge. Veći broj osoba bio je pozitivan na razne droge. Što na raznim razinama šalje jako ružnu poruku. Među njima su neki novinari, ali i pozadinsko tehničko osoblje. Javna je tajna tko i kakve droge koristi. Kada su na kokainu, rade izvrsno, ali kada nisu, znaju se dogoditi ozbiljni propusti. Međutim, to nisu situacije zbog kojih bi netko mogao dobiti otkaz. Ali je legitimno tražiti od svojih zaposlenika da se ne drogiraju. To je ozbiljan reputacijski rizik pa ne čudi što se o tomu izbjegava javno govoriti. Kako se čini, cijelu tu neuobičajenu situaciju moguće je također proizvela Ivana Paradžiković, i to iz nejasnih motiva. Što nije bio formalni razlog za raskid ugovora o radu, ali zasigurno nije pridonijelo međusobnom povjerenju s poslodavcem.“ Vodstvo televizije u tom se slučaju ponijelo odgovorno i prilično diskretno. Izbjegavaju o tomu javno govoriti dijelom i zato što je Ivana Paradžiković godinama bila jedno od prepoznatljivijih lica Nove TV, a u javnosti je imala priličan utjecaj i dobar imidž. Međutim, ta je percepcija nepotpuna jer je ona unutar tvrtke pokazivala sasvim druge profesionalne i osobne karakteristike.

Drugim riječima, njen odlazak nema apsolutno nikakve veze sa sadržajem emisije koju je uređivala i vodila. Radi se o gledanoj emisiji koja u novinarskoj niši koju pokriva, na tjednoj bazi donosi razne zanimljive priče, a nakon otkrića pisanih medija često ih dodatno istražuje u atraktivnom televizijskom formatu. Ivana Paradžiković s vremenom se u javnom prostoru nametnula kao ključna osoba tog projekta. Ali to nije točno. Ona je, prema tvrdnjama svojih nadređenih, istesala vještinu kvalitetnog dramatiziranja i najave televizijskih priloga, ali su većinu najintrigantnijih tema u emisiji predlagali i donosili sami novinari. Sada se vodstvo te televizije odlučilo sve te novinare zaštititi i ukazati im dodatno povjerenje. Što bi moglo dati novi motivacijski zamah ekipi koja surađuje na tom projektu.

 

Komentiraj