Pokušaj mirenja Vlade i sindikata zbog najavljenog štrajka u školama

Danas će se u Ministarstvu rada u mirovinskog sustava održati mirenje Vlade i čelknika školskih sindikata, koji su za 10. listopada najavili štrajk.

Vlada je u četvrtak imenovala ministra rada josipa Aladrovića svojim predstavnikom u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Mirenje je jedan pokušaj da se riješi konflikt, da se nađe kvalitetno rješenje da ne dođe do štrajka. Očekujemo da će Vlada biti maksimalno koncentrirana na problem. Što se mirenja tiče, nema pravila da se odluka mora donijeti u prvom danu i ono mora završiti najkasnije 9. listopada”, rekao je uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec.

“Sve ovisi o rezultatima mirenja. Naš konačan zahtjev je 6 posto i ispod toga ne pristajemo”, rekla je uoči sastanka predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Ako postupak mirenja ne uspije, dodala je Šprem, u srijedu će poslati upute za štrajk koji će početi u četvrtak.

Sindikati su prošli tjedan predali Vladi najavu štrajka o tome da će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada. Ocijenili su da Vlada, dva tjedna od posljednjeg sastanka, nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

“Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je Vlada sindikatima u školstvu ponudila najviše što ove godine može ponudili – povećanje koeficijenata složenosti poslova za 2% te poručio kako se mora pronaći balans.

Komentiraj