Pokret 5 zvijezda i Liga pred formiranjem vlade

epa

Čelnici dviju talijanskih protusistemskih stranaka, Luigi Di Maio (photo) iz Pokreta 5 zvijezda i Matteo Salvini iz krajnje desne Lige, sastali su se u četvrtak kako bi finalizirali posljednje točke sporazuma o zajedničkom vladanju prema kojem bi njihova koalicijska vlada, između ostalog, srezala poreze i povećala socijalna davanja, javljaju agencije i ističu da bi taj novi savez mogao biti novi najveći izazov za EU nakon Brexita.

Pokret 5 zvijezda i Liga, koje su na izborima održanim 4.  ožujka izašle kao dvije najjače stranke, dogovaraju zajedničku političku agendu kako bi nakon 10 tjedana neizvjesnosti oformile koalicijsku vladu.

AFP javlja da su dvije strane sinoć utanačile “sporazum o vladi za promjene” u 22 točke i na 40 stranica, a ostalo je još šest spornih točaka o kojima bi se trebale dogovoriti.

Prema prijedlogu programa, javlja Reuters, dvije stranke su složne oko politika koje predstavljaju kršenje pravila EU-a o fiskalnoj disciplini: smanjivanju poreza, povećanju socijalnih davanja za siromašne i odustajanje o nepopularne mirovinske reforme.

Sve navedeno bi stajalo više milijardi eura, a najave tih politika zabrinule su investitore posebice s obzirom na činjenicu da je Italija treće najveće gospodarstvo u eurozoni.

Vijest o nacrtu koalicijskog sporazuma izazvala je zabrinutost u Bruxellesu, gdje je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis poručio da bi nova talijanska vlada trebala poštivati fiskalnu disciplinu i nastaviti sa smanjivanjem javnog duga koji, kada se stavi u odnos s bruto domaćim proizvodom (BDP) iznosi 130 posto i drugi je najveći u Europi, odmah iza Grčke.

Komentiraj