Pokrenute su dvije radionice u sklopu projekta ‘Kreativni 54+’.

Projekt i ciklus zanimljivih radionica, iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti, namijenjen je populaciji starijoj od 54 godine i organiziran je od Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u okviru Poziva Ministarstva kulture RH.

Tako je Zagrebački Muzej za umjetnosti i obrt posljednjih je mjesec dana ustupio svoje prostore dizajnerskoj radionici Novi hrvatski krpež (New Croatian Patchwork). Sudionici radionice su osobe starije životne dobi iz različitih krajeva Hrvatske upoznate s tradicionalnim tehnikama izrade narodnih nošnji i dekorativnih elemenata karakterističnih za područje iz kojega dolaze. Autorica i voditeljica radionice je Milena Rogulj, samostalna umjetnica i dizajnerica bogatog iskustva.

Istovremeno je u Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb organizirana zanimljiva umjetnička aktivnost, kazališna radionica naziva ‘Panaceja – kazalište kakvo trebamo’.

Prenosimo dio priopćenja za medije: 

“Umjetnica sudionicima najprije predstavlja primjere integracije tradicionalnog nasljeđa u suvremenoj modi, nakon čega se kreiraju novi odjevni predmeti s elementima tradicije u suvremenoj interpretaciji. Tri zasebne skupine od deset polaznika sastaju dva puta tjedno po tri sata unutar mjesec dana te zahvaljujući Mileninom stručnom vodstvu, nadahnuću i marljivom zajedničkom radu u svakoj skupini nastaje po pet, dakle ukupno petnaest odjevnih predmeta koji će se po završetku sva tri ciklusa radionica predstaviti na zajedničkoj modnoj reviji.

Milena Rogulj vodi dizajnersku radionicu Novi hrvatski krpež (New Croatian Patchwork)

Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb odnedavno je bogatiji za još jednu zanimljivu aktivnost – kazališnu radionicu znakovitog naziva Panaceja – kazalište kakvo trebamo. Riječ panaceja grčkog je porijekla i spominje se već u 3. stoljeću prije Krista kao čudotvorni lijek za sve bolesti čijim su se pronalaženjem bavili alkemičari, a danas se u prenesenom značenju smatra rješenjem i/ili lijekom za sve te će takvu njenu funkciju u ovom slučaju ispuniti upravo kazalište kakvo trebamo.

Autorica i voditeljica radionice je Kruna Tarle, umjetnica velikog iskustva i širokih interesa koji se spajaju u mediju lutkarstva. U dosadašnjem radu održala je velik broj umjetničkih radionica s najrazličitijim grupama polaznika i surađivala s raznim socijalnim ustanovama za odrasle i djecu, kao i domovima za starije osobe te se kontinuirano bavi inkluzijom ranjivih skupina.

Nakon održane motivacijske pokazne radionice u trajanju od 60 minuta, Kruna Tarle zajedno sa sudionicima kroz scenska istraživanja i improvizacije nastoji definirati zajednički cilj u vidu stvaranja manje kazališne predstave. Održat će se ukupno dva ciklusa od osam radionica, svaki u intervalu od po dva mjeseca, ali na različitim lokacijama – najprije u Domu za starije osobe Sveti Josip, a potom u Domu za starije osobe Maksimir.

Svaki od ciklusa završit će vlastitom predstavom koja će se izvesti u oba doma umirovljenika te dva puta za širu javnost. Ideja je da radionice budu svojevrsni work in progress, odnosno da svaki novi susret donese svježu energiju i ideje, a izvodit će se u formi kolaža kako bi se maksimalno prilagodile polaznicima. Sudionici u Domu za starije osobe Sveti Josip svoje će različite umjetničke sklonosti pokazati u predstavi čija je glavna tema nezaobilazna i svevremenska – ljubav.

Projekt ‘Kreativni 54+’ je ciklus radionica iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti namijenjenih populaciji starijoj od 54 godine. Nositelj projekta je ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) u okviru Poziva Ministarstva kulture RH „Umjetnost i kultura 54+“, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture RH. Od kolovoza 2018. do rujna 2019. godine u okviru projekta će se održati sljedeće radionice: Novi hrvatski krpež (New Croatian Patchwork); Panaceja – kazalište kakvo trebamo; Recikliramo, kreiramo, stvaramo; Tijelo Riječi te Zlatne godine, ono što nismo mogli ili stigli. Pojedina radionica u prosjeku traje dva mjeseca, jednom tjedno po dva sata.

Osobe starije životne dobi često su nedovoljno uključene u život zajednice te iz različitih razloga u ograničenoj mjeri sudjeluju u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Projekt se obraća osobama s navršenih 55 i više godina na području grada Zagreba, gdje je sve veći udio starijeg stanovništva. Kreativne radionice ne žele biti samo zabava i puko ispunjavanje slobodnog vremena. One polaznike usmjeravaju na davno zaboravljenu kreativnost, koja u praksi, kao što su dokazala mnoga istraživanja, djeluje ljekovito, bivajući određenom vrstom art-terapije. Cilj projekta je doprinijeti socijalnom uključivanju i unaprijediti kvalitetu života starijih osoba kroz njihovo uključivanje u kulturne i umjetničke aktivnosti.

ULUPUH je nevladina, neprofitna strukovna organizacija koja okuplja članove iz cijele Hrvatske, iz svih područja vizualnih umjetnosti koja imaju određenu primjenu, odnosno uporabnu vrijednost.

Kruna Tarle zajedno sa sudionicima prolazi kroz scenska istraživanja i improvizacije

Komentiraj