Pokrenuta web platforma ‘Povezana Hrvatska’

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je u četvrtak jedinstvenu web platformu za informiranje o napretku izgradnje infrastrukturnih projekata.

U sklopu praćenja provedbe projekata prometne infrastrukture financiranih sredstvima Europske unije, u Hrvatskoj su otvorena gradilišta značajnih projekata prometne infrastrukture različitih vidova prometa: cestovni, željeznički, zračni, luke i otoci, unutarnja plovidba i javni prijevoz.

“Ministarstvo je odlučilo razviti novi način informiranja javnosti o statusu provedbe projekata koji se financiraju bespovratnim sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) i Instrumenta za povezivanja Europe (Connecting Europe Facility, CEF)”, navode iz Ministarstva.

Kažu da je, zbog velikog broja ugovorenih projekata i njihove teritorijalne rasprostranjenosti, cilj ove platforme javnosti pružiti mogućnost aktivnog praćenja izvođenja i napretka niza projekata. Od prikaza najaktualnijeg stanja na gradilištu Pelješkog mosta do radova na željezničkim projektima kao i projektima poput obnove luka, cilj je prikazati svakodnevne situacije s gradilišta u svrhu prikaza napretka gradnje s obzirom da se radi o složenim, višegodišnjim projektima.

Projekt se sastoji od nekoliko elemenata: web platforme www.povezanahrvatska.eu, autonomnog stacionarnog sustava nadzora te multimedijalnog sadržaja koji nudi mogućnost praćenja faza izgradnje projekata na pojedinim lokacijama.

Trenutno su kamere postavljene pet lokacija, odnosno na gradilištima Pelješkog mosta, dionici pruge od Dugog Sela do Križevaca, Zagrebačkoj obali u luci Rijeka, izgradnji trajektne luke Tkon, te na zapadnom dijelu luke Cresa, a u narednom razdoblju će se, prema potrebi, kamere premještati i na druga gradilišta.

Komentiraj