Pokrenuta peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole

Portal Reci.hr, uz podršku 16 udruga, pokrenuo je peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.

Na to ih je potakla kampanja “Nisam tražila” koja je, kako kažu, razotkrila razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, radnim mjestima i ulicama.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja, poručuju.

“Razmjeri ovog problema, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost, zastrašujući su: svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno”, stoji u priopćenju organizatora peticije.

Mladi žele edukaciju

Zdravstveno obrazovanje koje je 2019. godine uvedeno kao izvannastavni predmet, tumače organizatori peticije, nije adekvatno niti se provodi. Istraživanja provedena među mladima prije deset godina pokazala su da 83 posto njih želi seksualnu edukaciju u školama.

To je potvrdilo i istraživanje provedeno prije tri godine u kojem su mladi u Hrvatskoj odgovarali na pitanja što znaju i što uče o seksualnosti, a 80 ih se izjasnilo da žele seksualno obrazovanje u škole.

“Žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji te seksualnom nasilju. Žele učiti o temama koje postojeći izvannastavni predmet Zdravstvenog odgoja trenutno ne pokriva”, ističu organizatori peticije.

Država dužna pružiti informacije

Naglašavaju da je država dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

“Država je dužna pružiti im znanje temeljem kojeg mogu prepoznati seksualno nasilje i na njega reagirati. Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja. Uvedite obvezno seksualno obrazovanje u škole i preuzmite odgovornost”, poručili su organizatori peticije.

Peticiju su podržali: Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri i brojne građanke i građani.

 

Komentiraj