Pokrenuta kampanja “Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja”

“Srebrenica 25: zajedno protiv virusa poricanja” naziv je dosad najveće regionalne kampanje organizacija civilnog društva protiv negiranja ratnih zločina devedesetih koju je, u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici, pokrenuo SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, okupivši koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Kampanja započinje od utorka 7. srpnja 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. srpnja, dana kada su 1995. srpske snage osvojile Srebrenicu i započele genocid nad Bošnjacima. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu “Srebrenica: Genocid u osam činova” SENSE centra.

Kampanja će se odvijati istovremeno na internetu, društvenim mrežama i portalima, i u izložbenim prostorima Sense centra u Puli. Svi video materijali bit će prikazani online na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi su ti materijali dio bogate SENSE arhive koja sadrži oko dvije tisuće izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred Haškim sudom kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljnu opisuje kako je Haški sud istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu nasljednik je novinske agencije SENSE, jedine koja je detaljno pratila sva suđenja na Haškom sudu. Dosad je CENSE centar objavio nekoliko multimedijskih internetskih narativa o najintrigantnijim temama ratnih zločina procesuiranih pred Haškim sudom.

Komentiraj