Pokrenuta istraga protiv čelnih ljudi Narodnih novina

U fokusu nadzora rada tročlane uprave sa Zlatkom Hodakom na čelu te Matom Regvarom i Robertom Hircom kao članovima bit će i noviji potezi vodstva tvrtke, poput neobičnog aranžmana s tvrtkom APIS IT

Nadzorni odbor Narodnih novina, tvrtke od strateškog interesa u državnom vlasništvu, nakon niza skandala pokrenuo je postupak ispitivanja odgovornosti tročlane uprave sa Zlatkom Hodakom na čelu te Matom Regvarom i Robertom Hircom kao članovima, doznao je Nacional. U fokusu postupanja Nadzornog odbora bit će javno objavljena otkrića o rasipnosti i nenamjenskom trošenju javnih sredstava, zatim štetne i neracionalne poslovne odluke poput aranžmana ove tvrtke s Hrvatskim nogometnim savezom, nepravilnosti prilikom zapošljavanja i otpuštanja radnika te noviji potezi poput neobičnog aranžmana s tvrtkom APIS IT, do čijih je detalja Nacional došao tijekom prošlog tjedna i koji također upućuje na neodgovorno upravljanje nekad vrlo profitabilnom tvrtkom.

Potvrdu ovih informacija dao je i predsjednik Nadzornog odbora Robert Blažinović, načelnik jednog od sektora u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, ne odgovorivši na niz postavljenih konkretnih pitanja, no objasnivši da će Nadzorni odbor u skoroj budućnosti poduzeti određene korake. “Zatraženo je očitovanje od strane Uprave društva po svim ovim okolnostima”, kazao je Blažinović u pisanom odgovoru Nacionalu, uz opširno obrazlaganje o ulozi Nadzornog odbora i zakonskim ograničenjima u njegovom postupanju. “Nadziremo poslovanje i rad Uprave pri tome štiteći interese dioničara, nadziremo potencijalne sukobe interesa i donosimo mjere potrebne za sprječavanje zloporabe imovine društva”, stoji dalje u Blažinovićevoj izjavi.

NADZORNI ODBOR PROVJERAVA otkrića o rasipnosti i nenamjenskom trošenju javnih sredstava, zatim štetne i neracionalne poslovne odluke poput aranžmana ove tvrtke s HNS-om te nepravilnosti prilikom zapošljavanja

IZ NJEGOVA ODGOVORA VIDLJIVO JE da Nadzorni odbor Narodnih novina ozbiljno razmatra niz nepravilnosti otkrivenih u ovoj tvrtki, o kojima se ekstenzivno pisalo u proteklim tjednima, a koje se u većini pripisuju aktualnoj Upravi: nju vodi navodno nestranački Zlatko Hodak, dok uz njega sjede još Mato Regvar, kadar HDZ-a javnosti poznat po nesmiljenom korištenju službene kreditne kartice i plaćanju ručka na kojemu su on i još dvije osobe popile nekoliko litara vina i čak četrdeset doza rakije, te Robert Hirc, koji je ondje dospio članstvom u stranci Reformisti Radimira Čačića. Ipak, u pozadini konce vuče utjecajni saborski zastupnik i predsjednik krapinsko-zagorskog ogranka HDZ-a Žarko Tušek, što se najbolje vidi po natprosječnoj zastupljenosti i masovnom zapošljavanju osoba upravo iz njegove stranke i njegove županije. Odluka o eventualnoj odgovornosti i smjeni Uprave stoga će prije svega biti donesena na razini HDZ-a, a potom i Vlade.

Tvrtka koja je do prije dvije godine poslovala sa značajnim profitom, da bi nakon toga nagomilala gubitke od preko stotinu milijuna kuna, u mandatu aktualnog vodstva sudjelovala je u još jednom u najmanju ruku neobičnom poslu, ovog puta s tvrtkom APIS IT: prema dokumentima do kojih je došao Nacional, radi se o jednom sumnjivom natječaju i potom isporuci robe “na revers”, a posljedice toga su znatno umanjeni prihodi Narodnih novina, moguće i nepotrebni troškovi. Naime, početkom rujna prošle godine tvrtka APIS IT (u zajedničkom vlasništvu države i Grada Zagreba) raspisala je natječaj za nabavku potrošnog materijala poput kuverti, memoranduma i reklamnih listova, što je posao koji su dotad obavljale upravo Narodne novine.

ODLUKA O IZBORU NAJBOLJEG PONUĐAČA donesena je tek koncem prosinca i tom prilikom izabran je Grafo biro Dominić. Narodne novine zatim su zatražile uvid u dokumentaciju i otkrile niz nepravilnosti te zbog njih uložile žalbu – no u tom trenutku dolazi do neobičnog obrata. “Samo nekoliko dana od podnošenja žalbe dolazi do sastanka uprava dviju tvrtki, gdje su Narodne novine zastupali Hodak i Regvar, a neposredno nakon toga žalba na natječaj je povučena. Tom odlukom Narodne novine svjesno su se odrekle prihoda od 5,7 milijuna kuna, odnosno zarade od otprilike 1,7 milijuna”, tvrdi Nacionalov izvor iz ove državne tvrtke.

No nakon toga slijede još neobičniji događaji: APIS IT, navodno u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi, s Narodnim novinama direktno sklapa “narudžbenicu” za nabavu papira, obrazaca i kuverti u kojoj su navedene količine, ali ne i cijena robe. U spomenuti dokument ugrađen je i članak po kojemu će APIS IT u jednom trenutku vratiti naručenu i isporučenu robu, što djeluje kao potpuna besmislica: to bi značilo da će na lageru tvrtke, pored milijun eura vrijedne neprodane robe s logotipom Hrvatskog nogometnog saveza, ležati i jednako vrijedna količina materijala s oznakama APIS-a ili različitih komunalnih tvrtki s kojima APIS poslovno surađuje.

“NA OSNOVU TE NARUDŽBENICE i s osobnim potpisom predsjednika Uprave Zlatka Hodaka, budući da drugi odgovorni u tvrtki u tome nisu željeli sudjelovati, Narodne novine isporučivale su robu APIS-u na temelju 82 ‘reversa’. To je trajalo nekoliko mjeseci iako je financijska služba Narodnih novina upozoravala da se radi o protuzakonitostima, a tek naknadno ispostavljeni su konkretni računi s cijenom robe. Očekivalo se da će se oni temeljiti na ponudi poslanoj na javni natječaj, no kontingent vrijedan 1,1 milijun kuna naplaćen je 970 tisuća, dakle oštećeni smo za 130 tisuća kuna”, objašnjava Nacionalov sugovornik i podsjeća da je samim povlačenjem žalbe na ovaj natječaj Narodnim novinama izmakao i prihod od 5,7 milijuna kuna, premda su po internim procjenama bile velike šanse za njen uspjeh.

NARODNE NOVINE odustale su od žalbe na natječaj za nabavu potrošnog materijala koji je raspisao APIS IT, a tom su se odlukom svjesno odrekle zarade od otprilike 1,7 milijuna kuna

Sumnjive aktivnosti u odnosu između APIS IT-a i Narodnih novina ni tu nisu završene: u međuvremenu je ipak sklopljen ugovor s tvrtkom Grafo biro Dominić, no vrlo brzo on je i raskinut, a umjesto raspisivanja novog natječaja pokrenut je pregovarački postupak bez prethodne objave i poziv za dostavljanje ponude dostavljen je jedino – Narodnim novinama, barem kako tvrdi sugovornik iz ove tvrtke. Navedeno je da se planira nabavka 1,8 milijuna kuna vrijednog materijala i da će ugovor trajati 12 mjeseci.

Iz tvrtke APIS IT za Nacional su potvrdili glavninu ovih informacija: objasnili su da su na natječaj raspisan u rujnu prošle godine pristigle tri ponude, da je odabran Grafo biro Dominić i da je koncem siječnja s njima sklopljen okvirni sporazum, a temeljem toga u ožujku i ugovor – no i da se naknadno ispostavilo kako ova tvrtka “ne može izvršiti obveze” pa su i okvirni sporazum i ugovor otkazani.

“SUKLADNO ZAKONU O JAVNOJ NABAVI, APIS IT je pokrenuo pregovarački postupak s druga dva gospodarska subjekta koji su sudjelovali u otvorenom postupku javne nabave za tu grupu nabave i taj je postupak još u tijeku. Uslijed dugotrajnog postupka javne nabave koji je završio raskidom ugovora s isporučiteljem, a zbog poslovnih potreba i sprječavanja veće štete za Društvo i korisnike naših usluga, nabavljena je nužno potrebna količina materijala iz I. Grupe sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Narudžbenicom je definirana količina robe”, tvrde u APIS IT-u, no nisu odgovorili što je bila tema njihova sastanka s vodstvom Narodnih novina, nakon čega je na originalni natječaj druga tvrtka povukla žalbu. Na istu temu ne odgovaraju ni u Narodnim novinama, jednako kao ni na niz pitanja koja im je Nacional uputio u prethodnih nekoliko tjedana – no o svemu tome će barem morati podnijeti izvješće Nadzornom odboru. Tom prilikom napokon će razjasniti i zašto se Narodne novine nisu prijavile na 41,9 milijuna kuna vrijedan državni natječaj za nabavku tinte i tonera – što se u kuloarima tumačilo otvaranjem prostora konkurenciji – zatim, zašto na skladištu još uvijek stoji milijun eura vrijedna roba s logotipom HNS-a, zašto na natječajima za radna mjesta prosperiraju isključivo politički i rodbinski pogodni kandidati, te napokon, kako su jednu iznimno profitabilnu državnu tvrtku, u nekim segmentima čak monopolista, uspjeli iz profitabilnog sustava pretvoriti u ozbiljnog gubitaša.

Komentiraj