Pokrenut prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus. Pokretači su FER i ICENT

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) pokrenuli su prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus, odnosno novi program za povezivanje znanstveno-istraživačkih institucija, industrije i startup ekosustava, a prijave na njega traju do 15. siječnja iduće godine, priopćeno je u srijedu s FER-a.

Program Nuqleus svečano je bio predstavljen 30. studenog u Alumni klubu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), a prijave su započele od ponedjeljka, 5. prosinca, navodi se u priopćenju.

Uz FER kao organizatora programa, znanstveni partneri Nuqleusa su Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Prvi industrijski partneri su AVL-AST, GDi, Infobip, InfoDom, Končar Digital i Rimac Technology, a taj program su podržali i osnivači nekih od najuspješnijih hrvatskih tehnoloških tvrtki, među kojima su Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Izabel Jelenić (Infobip), Luka Abrus (FIVE) i dr., ističe se u priopćenju.

Inače, Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa, od ideje do izlaska na tržište. Nuqleusovi industrijski partneri zadali su izazove čijem se rješavanju prijavitelji mogu posvetiti kroz program.

U Nuqleusovom programu moguće je sudjelovati na dva načina, prijavom vlastitog projekta/ideje ili prijavom u svojstvu stručnjaka koji želi svoju stručnost i iskustvo uložiti u izgradnju prijavljenih ideja i/ili rješavanje izazova naših industrijskih partnera.

Osim industrijskih partnera, timovima u Nuqleusu na raspolaganju će biti i potpora dva stručna odbora.

U investicijskom odboru su nekih od najaktivnijih hrvatskih investitora – Božidar Pavlović (AYMO Ventures), Luka Abrus (FIVE), Damir Sabol (Photomath), Alan Sumina (Nanobit), Izabel Jelenić (Infobip) i Jakob Gajšek (Ljubljanski univerzitetni inkubator). Znanstveni odbor, pak, čine FER-ovi profesori Sven Lončarić, Dubravko Babić, Ivan Petrović, Mislav Grgić i Mario Kovač.

Sa FER-a još ističu da je kroz njihov  startup inkubator SPOCK do sada prošlo šest generacija studentskih i znanstvenih startupa. U zadnje dvije generacije SPOCK-a, čak 30 posto startupa osnovalo je tvrtku i zajedno prikupilo više od 100.000 eura za nastavak razvoja poslovanja. Nastavno na to iskustvo, i kako bi znanstvenici dobili još kompletniju potporu u komercijalizaciji rezultata znanstvenih istraživanja kroz osnivanje startupa, organiziran je novi program Nuqleus.

Komentiraj