FaH

POKRENUT PROGRAM PRIHVATA: 20.000 podnositelja zahtjeva za azilom u Grčkoj

Europska komisija i Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice pokrenuli su u ponedjeljak u Ateni zajednički program u okviru kojega bi se trebalo osigurati 20.000 prihvatnih mjesta u stanovima i hotelima za izbjeglice odabrane za smještaj u EU te podnositelje zahtjeva za azilom u Grčkoj.

Program koji supotpisuje potpredsjednice Europske komisije zadužena za proračun Kristalina Georgieva, pomoćnik povjerenika za operacije UNHCR-a Georges Okoth-Obbo te grčki ministar za migracijsku politiku Ioannis Mouzalas trebao bi se financirati u visini 80 milijuna eura iz proračuna EU, a provedba je povjerena UNHCR-u.

Projekt je odobren u listopadu u Bruxellesu na mini-summitu zemalja koje okružuju balkansku rutu.

Georgieva je na konferenciji za tisak istaknula da ta formula smještaja putem subvencioniranja stanarina, hotelskih soba i obiteljskog prihvata omogućava bolje raspoređen prihvat u zemlju te “društveno prihvatljiviji” za došljake.

Grčka se angažirala oko otvaranja više od 20.000 drugih mjesta u centrima i kampovima. Georgieva vjeruje da će ih do siječnja biti “više od 30.000” ukupno na raspolaganju u zemlji

Komentiraj