POKRENULI INICIJATIVU: Građani strepe zbog migranata nakon incidenta u Šidu

FaH

Građani Šida zatražili su preseljenje prihvatnog centra optužujući migrante za sve veći broj izgreda, no predstavnici srbijanske vlasti rekli su na skupu o sigurnosti i migracijama u Paliću da su migranti vrlo rijetko počinitelji kaznenih djela.

Građani i općinska tijela srijemskog mjesta Šid pokrenuli su službenu inicijativu za premještanje prihvatnog centra nakon zadnjeg incidenta koji se dogodio u nedjelju, kada je u jednu kuću ušao migrant i naoružan sjekirom ukrao dva telefona i novčanik, a u kući su tada bile dvije jedanaestogodišnje djevojčice.

Na otvorenju konferencije posvećene sigurnosti i migracijama u mjestu Palić predstavnici državnih vlasti odbacili su teze o migrantima kao počiniteljima kaznenih djela.

Više se izgreda dogodi tijekom jednog „Exita“ (muzičkog ljetnog festivala kod Novoga Sada) nego što ih je napravilo milijun izbjeglica koliko je do sada prošlo kroz Srbiju, kazali su.

Radio televizija Vojvodine prenijela je da se građani Šida više ne osjećaju sigurno u svojemu gradu zbog ponašanja migranata smještenih u prihvatnom centru, ali i zbog neregistriranih migranata.

Općinsko vijeće uputilo je zahtjev Radnom tijelu za praćenje migracija vlade Srbije da se radi sigurnosti građana provede nekoliko sigurnosnih mjera.

Traže da se poveća broj policajaca na ulicama, zatim da se u što je moguće kraćem roku autobusima presele migranti koji nisu evidentirani. Zahtijevaju i rasvjetu za sav prostor oko željezničke postaje i postavljanje ograde oko nje. Vijeće traži i osnutak radnog tijela zaduženog za rješavanje teškoća vezanih uz migrantsku krizu.

Na stručnom savjetovanju predstavnici državnih vlasti istaknuli su da su migranti, kojih je u 2016. Vojvodinom prošlo gotovo milijun, vrlo rijetko među počiniteljima kaznenih djela u toj pokrajini.

„Suprotno od toga, čuvaju se da ne dođu u sukob sa zakonom. Zašto? Zato što znaju da izvršenje kaznenih djela podrazumijeva dulje zadržavanje u zemlji u kojoj oni ne žele biti”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

Organizatori konferencije su pokrajinski ombudsman, Institut za međunarodnu politiku i gospodarstvo, uz potporu fondacije Hans Seidel.

Komentiraj