‘Pokreću novu nagradu, a već pokazuju neznanje’

Tomislav Čuveljak

DODJELA NOVE GLAZBENE NAGRADE ROCK&OFF 31. SIJEČNJA U TVORNICI

Hrvatsko društvo skladatelja pokrenulo je novu glazbenu nagradu pod nazivom Rock&Off. Dodjela nagrade održat će se 31. siječnja 2019. godine u Tvornici kulture. Ideja i cilj nagrade koju je iniciralo Hrvatsko društvo skladatelja je da se predstavi najbolje od suvremene hrvatske glazbe i nagradi najbolje od bogate, ali medijski često zanemarene glazbene scene. Bez ikakve sumnje, sve više hrvatskih glazbenika mediji sve češće zanemaruju, unatoč neospornom uspjehu kod kuće, ali jednako tako i u inozemstvu. Organizatori su zamislili da se nagrada Rock&Off dodjeljuje u deset kategorija: Album godine, Pjesma godine, Koncertni izvođač, Novi izvođač -Veliki prasak, Rock izvođač, Alternativni pop izvođač, Hip hop izvođač, Electro izvođač, Jazz izvođač te Nagrada publike koja će se birati preko platformi Iskona, sponzora nagrade. Glasačko tijelo trebali bi činiti istaknuti medijski profesionalci koji sustavno prate stvaralaštvo i aktivnosti domaće rock, alternativne, hip hop, indie, kantautorske i elektronske scene. Njih čak 70 koji su od organizatora dobili poziv kao odabrani članovi glasačkog tijela novopokrenute glazbene nagrade. Dodjela same nagrade održat će se 31. siječnja 2019. godine u Tvornici kulture, koja je suorganizator cijele manifestacije.

U službenim press materijalima nagrade Rock&Off stoji da se „koncept nagrade temelji na činjenici da nijedna uspostavljena nagrada u Hrvatskoj ne prepoznaje dovoljno bujajuću suvremenu glazbenu scenu koja obuhvaća zaista široki raspon”. Stoga smo pitali Davora Drezgu, glavnog tajnika Hrvatskog glazbenog saveza – Unisona, zašto pokreću novu glazbenu nagradu iza koje stoji Unison koji se brine i o realizaciji hrvatske glazbene nagrade Porin.

„Unison je organizator Porina, a u Rock&Offu je dio koprodukcije. Vađenje te moje izjave iz konteksta objave za medije zaista može zvučati kao nešto negativno. No istina je da se u glazbenoj nagradi Porin, koja je prošle godine proslavila sjajnih 25 godina postojanja, bujajuća suvremena glazbena scena kojoj se mi obraćamo putem Rock&Off nagrade provlači kroz isključivo četiri kategorije (Najbolji album rock / alternativne / klupske / jazz glazbe). Prva velika razlika je u tome što se za Porina bira isključivo album u tim kategorijama, a u Rock&Offu sam izvođač koji može konkurirati i albumom, ali i singlom ili izrazitim koncertnim djelovanjem, te tako na širi način obuhvaća spomenutu scenu. Druga razlika je u tome što glazbena nagrada Porin obuhvaća sve glazbene žanrove, od alternativne do klapske i tamburaške te ostalih kategorija usko vezanih uz glazbu (produkcija, aranžman, videobroj, likovno oblikovanje) i definitivno je krovna glazbena nagrada koja ‘pokriva’ kompletnu hrvatsku glazbenu scenu. Nagrada Rock&Off nije ‘u sukobu’ s Porinom, već pokriva isključivo određene žanrove (rock, alt pop, hip hop, elektronika i jazz) i time vjerujem da će isključivo novinarskim prijedlogom i odabirom dati veću ‘dubinu’ isključivo u tim također ‘porinovskim’ kategorijama“, izjavio je Drezga.

Nema sumnje da će nagrada Rock&Off dobro doći hrvatskoj sceni pa možda čak i doista pomoći da neki nedovoljno medijski poznati izvođači dođu do šire publike. Nažalost, unatoč dobroj volji, organizatori te nagrade pokazali su već u prvim potezima neočekivano nepoznavanje scene. Glazba se danas najviše konzumira putem interneta, ali svejedno nema nijedne nagrade koja bi, na primjer, izdvojila najuspješniji online uspjeh nekog izvođača. Nema najboljeg spota iako se spotovi snimaju više nego ikada. Nema službenih internetskih stranica nagrade, čak ni na Facebooku ili Instagramu. U kategorijama nije zastupljen world music, a metal, punk, hard core, blues… svrstani su pod rock. Nedavno pokrenuta nagrada Amabasador za elektroničku scenu ima čak 30 kategorija, a Rock&Off samo jednu. Zašto nema nagrade za najveći doseg izvan Hrvatske s obzirom na sve veći i češći uspjeh naših glazbenika? Osim toga, ako glasačko tijelo čine probrani medijski djelatnici, pri čemu se navodno pazilo na to da isti nisu u sukobu interesa te istovremeno ne rade i PR za neke izvođače, kako bi se dobilo što relevantnije priznanje za glazbenike, zar to doista ne umanjuje značaj glasačkog tijela Porina koje u tom slučaju ispada neinformirano? Zašto nema u cijeloj toj priči oko nagrade mladih novinara i općenito malo više mladih ljudi? Povrh svega nabrojanog, „istaknuti medijski profesionalci“ koje su organizatori pozvali još nisu potvrdili svoje sudjelovanje u glasačkom tijelu. Puno je pitanja koja su se pojavila prerano za jednu takvu važnu nagradu čiji je više nego važan cilj predstaviti najbolje od suvremene hrvatske glazbe, kao i nagraditi najbolje od bogate ali medijski često zanemarene glazbene scene.

I na koncu, ako vam se čini da ste već čuli negdje to ime, u pravu ste. Još donedavno postojao je glazbeni festival RockOff koji su radili isti ljudi, a koji su ukinuli taj isti festival nakon samo četiri godine i to navodno jer je “bazen” novih bendova na domaćoj sceni bio sve plići. Usporedbe radi, najveći regionalni festival novih bendova u regiji, Demofest u Banjaluci, zaprimio je ove godine 458 prijava i to većinom iz Hrvatske i Srbije. Možda će dobitnici nagrade Rock&Off i doći u fokus medija nakon dodjele nagrada, no ipak je daleko važnije da se hrvatski eter i mediji otvore za sve glazbene žanrove i pruže priliku svim izvođačima, s naglaskom na mlade, a publika će ionako sama odabrati što joj se sviđa i to nagraditi kupovanjem albuma i odlaskom na koncerte tih istih glazbenika.

Komentiraj