Pokreće se postupak protiv policajaca koji su nasilno priveli muškarca

Zagrebačka policija u nedjelju je izvijestila kako pokreće disciplinski postupak protiv dvojice policajca koji su nasilno priveli muškarca jer ih je upozorio da su prošli kroz crveno svjetlo.
“Na temelju dosada prikupljenih obavijesti i provedenih provjera stručnog tima Policijske uprave zagrebačke, utvrđeno je da policijski službenici II. Policijske postaje Zagreb (Črnomerec) prilikom primjene policijskih ovlasti prema građaninu nisu imali u vidu razmjer između ovlasti koje primjenjuju i postizanja svrhe obavljanja policijskog posla, te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak”, odgovorili su iz policije za N1.
Dodali su kako u konkretnom slučaju nisu poštivana načela razmjernosti i postupnosti, odnosno suprotno tim načelima odmah su primijenjena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. “Postupak provjere identiteta osoba, u situacijama kada još u tom trenutku nisu ispunjeni uvjeti za uhićenjem, može se i mogla se provesti primjenom blaže policijske ovlasti, a da se u isto vrijeme postigne svrha policijskog postupanja”, navode iz policije.
Podsjetimo, Zagrepčanin Krešimir Vargašević ispričao je za portal Index kako su ga dvojica policajaca u civilu nasilno privela, nakon što je reagirao jer su na križanju prošli automobilom, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.
Zbog dizanja ruke, ispričao je, dvojica policajaca izašla su iz automobila te ga nasilno pokušali privesti. Bacili su ga na pod, vezali lisičinama te strpali u auto i odveli u policijsku postaju, gdje su ga ispitivali više sati.
Kada je policajcima rekao da će priču pustiti u medije, Vargašević kaže kako su ga oni nagovarali da sve zaboravi. Nakon što je to odbio učiniti, policajci su mu napisali prijavu u kojoj stoji da je bio bezobrazan prema policiji, da je remetio javni red i mir te da kod sebe nije imao osobnu iskaznicu.
Završio je na sudu, a sutkinja je cijeli slučaj odbacila.

Komentiraj