Pokreće se digitalna platforma za naručivanje za cijepljenje: Kako se prijaviti ako ne spadate u prioritetne skupine

Mnogi građani se pitaju kako se i kome prijaviti na cijepljenje i kada bi se moglo, ako ne spadamo u ugroženu skupinu, doći na red za cijepljenje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim je stranicama stavio upute oko prijavljivanja za cijepljenje.

To su učinili u obliku 39 najčešćih pitanja i odgovora o cijepljenje protiv COVID-19 bolesti.

Među njima su i odgovori na pitanja o tome kada će se i kako cijepiti građani koji ne spadaju u prioritetne skupine.

Najčešća pitanja

Donosimo neka od pitanja i odgovora:

1. Za cijepljenje protiv COVID-19 prijavljujete se izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

2. Ako niste u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

3. U RH se možete besplatno cijepiti protiv COVID-19 neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. Ako nemate izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

4. Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.

Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

5. Prije cijepljenja liječnik će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

6. Ljudima se savjetuje da se drže zadanih termina kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

Cijepljenje većine do jeseni

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da nije poznato kada će početi cijepljenje građana koji ne spadaju ni u prioritetne ni ugrožene skupine.

”Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana.”

Procjepljvanje većine stanovništva, kažu, očekuje se do kraja jeseni.

”U pripremi je digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna. Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja”, kažu iz HZJZ-a.

Platforma bi trebala biti dostupna na web adresi www.cijepise.hr.

Komentiraj