EPA/JOHN G. MABANGLO

POKOLJ U ORLANDU Islamska država preuzela odgovornost, napadača nazvala ‘vojnikom kalifata’

Teroristička skupina Islamska država u ponedjeljak je preuzela odgovornost za pokolj više od 50 osoba, koji se u nedjelju dogodio u gay klubu u Orlandu, prenosi FT. Islamska država odgovornost je preuzela preko radija Al-Bayan, koji emitira program na teritoriju IS-a u Iraku, Siriji i Libiji.

Skupina je napadača nazvala ‘jednim od vojnika kalifata u Americi’. Napadača Omara Mateena (29), sina afganistanskih useljenika rođenog u New Yorku i s prebivalištem na Floridi, ustrijelila je policija. Mateen je sam tijekom napada nazvao 911 i iskazao odanost Islamskoj državi.

Napadač je upao u klub oko dva ujutro s jurišnom puškom AR-15 i pištoljem, rekao je šerif okruga Orange Jerry Demings said. Okolnosti napada još nisu posve poznate. Izgleda da je Mateen prvo nasumice otvorio vatru po posjetiteljima, a zatim ih nekoliko desetaka uzeo za taoce u zahodu. Tri sata ih je držao na ciljniku dok specijalci nisu upali u zgradu i ubili ga.

Ubio je 50 ljudi i 53 ranio. Dvoje je ubio ispred kluba, 39 u klubu, a devetero ih je podleglo ranama na putu za bolnicu ili u bolnici. Time je za 18 žrtava nadmašen dosad najgori masovni pokolj u Americi, masakr na sveučilištu Virginia Tech 2007. godine.

Komentiraj