POKOLJ NA FLORIDI Trump u bolnici posjetio ozlijeđene

epa

Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania posjetili su u petak osobe ranjene u pokolju što ga je u srednjoj školi počinio 19-godišnji Nikolas Cruz na čije je ponašanje savezna policija bila upozorena, ali nije reagirala zbog čega je FBI u fokusu optužaba.

Predsjednički par posjetio je ozlijeđene u bolnici Broward Health gdje su zbrinute te pohvalio rad medicinskih službi i policije.

“Rad liječnika, medicinskih sestara, bolnice, prve pomoći  i snaga reda je nevjerojatan. Brzina kojom su prevezeli žrtve u bolnicu je rekordna”, izjavio je Trump.

Guverner Floride pozvao je u petak ravnatelja FBI-ja da podnese ostavku nakon priznanja savezne agencije da je primila informaciju o napadaču prije pucnjave u školi gdje je ubio 17 ljudi, ali nije dalje djelovala.

“Sedamnaest nedužnih ljudi je mrtvo i priznanje pogreške neće ništa promijeniti”, rekao je guverner Rick Scott i dodao “Ravnatelj FBI-ja treba podnijeti ostavku”.

FBI je priznao u petak da nije poduzeo nužne mjere pošto je u siječnju bio upozoren da bi Nikolas Cruz, mogao biti opasan. Savezna policija primila je poziv osobe bliske Cruzu koja je upozorila na devijantno ponašanje tog devetnaestogodišnjaka i na njegov plan da ubija ljude, pa i u školskoj ustanovi.

Toj je informaciji “trebalo pristupiti kao potencijalnoj prijetnji” i “proslijediti je uredu FBI-ja u Miamiju zaduženom za provođenje istrage”, priznao je FBI u svom priopćenju.

Cruz je uhićen nedugo nakon pucnjave. Optužen je za 17 ubojstava s predumišljajem.

Međutim, FBI nije primio samo upozorenje osobe koja je poznavala Cruza već i korisnika YouTubea koji je u rujnu upozorio da je korisnik pod imenom Nikolas Cruz postavio post “Postat ću profesionalni ubojica u školama”.

Savezna policija objasnila je “da nije bila u stanju identificirati preciznije osobu koja je postavila takvu izjavu”.

Ministar pravosuđa Jeff Sessions upozorio je na “propuste” savezne policije i na “tragične posljedice”.

CNN javlja da je i lokalna policija  bila upozorena na to da je Cruz opasan.

“Njegova je majka više puta zvala policiju da dođe i pompgne joj kada je bila suočena s Nikolasovim nasilnim napadima, njegovim prijetnjama i autodestruktivnim ponašanjem”,  prenosi CNN.

Među očajnim roditeljima Lori Alhadeff, koja je izgubila 14-godišnju kći Alysssu u pokolju obratila se u kameru izravno predsjedniku Trumpu vičući “Djelujte! Djelujte! Djelujte!”.

Cruz je bio naoružan puškom tipa AR-15 te je imao nekoliko spremnika sa streljivom kad se predao snagama sigurnosti u susjednom stambenom području, otkrila je policija. Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog nespecificiranih disciplinskih razloga, tvrde policija i bivši kolege.

Donald Trump kojega su u njegovoj kampanji aktivno podržavali lobiji zakona o oružja, zasad nije komentirao vezu između lake dostupnosti vatrenog oružja i pokolja počinjenog na Floridi, već je inzistirao na mentalnim poremećajima Nikolasa Cruza.

Duž ceste koja vodi u srednju školu postavljeni su panoi s porukama “No guns 4 kids” (Nema vatrenog oružja za djecu).

“Treba hitno donijeti razuman zakon koji bi spriječio mentalne bolesnike da kupe oružje”, rekao je lokalna stanovnica Diana Umpiere.

Everytown for Gun Safety (Svaki grad za sigurnost od vatrenog oružja) i Moms Demand Action (Majke traže da djelujete), dvije organizacije koje predvode borbu za novi zakon o oružju, pokrenule su u petak nacionalnu inicijativu za smjenu zastupnika koji odgađaju raspravu i usvajanje novog zakona o oružju.

“Vrijeme je da odu”, jer “Amerikancima je dosta”, rekao je Hon Feinblatt, predsjednik Everytown for Gun Safety.

Komentiraj