Pojavila se jeziva snimka: Talibani upadaju u kuće, traže bivše vojnike i vladine djelatnike

Prema posljednjem izvješću UN-a talibani u Afganistanu vrše odmazdu protiv bivših vojnika i vladinih djelatnika. U isto vrijeme, na Twitteru je objavljena snimka koja prikazuje Islamske borce kako ljude s ulica Kabula guraju u prtljažnik automobila.

Michelle Bachelet ispred Vijeća za ljudska prava kazala je kako postoje vjerodostojne informacije da talibani idu od kuće to kuće kako bi našli one koji su radili za bivšu vladu ili SAD.

“Službenici i njihove obitelji su pritvoreni. U nekim slučajevima su pušteni, u drugim su pronađeni mrtvi”, kazala je Bachelet.

Na Twitteru je objavljena snimka koja prikazuje kako pripadnik talibana najmanje četiri osobe gura u prtljažnik.

Iranski dopisnikTajuden Soroush kazao je kako je snimka nastala u četvrti Salang Wat te da su svi muškarci Tadžici iz doline Panjšir koji imaju dugu povijest borbi protiv talibana te su jedni od nekoliko manjina koje su talibani često proganjali.

Nije točno poznato zašto su vi muškarci zatvoreni, no to je uslijedilo nakon što su talibani zauzeli dolinu Panjšir, posljednje uporište pripadnika obrambenih snaga i antitalibanskog pokreta otpora.

“U suprotnosti s obećanjima talibana da će omogućiti ženama prava, proteklih tri tjedna žene su progresivno isključene iz javne sfere”, istaknula je Bachelet i dodala kako je djevojčicama starijim od 12 godina zabranjeno pohađanje škole u nekim dijelovima Afganistana, a uredi za ženska prava više nisu u funkciji.

Prilikom preuzimanja vlasti talibani su inzistirali kako će njihova vladavina biti modernija nego tijekom 90-ih, kada je brutalna interpretacija šerijata oduzela ženama svako pravo, a javna bičevanja i pogubljenja bila su dio svakodnevice. No čini se da se talibanima nikako ne može vjerovati na riječ.

Komentiraj