POI: Druga pobjeda Anđele Mužinić, Jozić startao porazom

Hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić upisala je i drugu pobjedu u skupini E kategorije 3 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je Pavao Jozić, baš kao i Helena Dretar Karić otvorio Igre porazom.

Nakon što je u prvom kolu bez većih problema porazila Meksikanku Edith Lopez Sigalu sa 3-0 (11-1, 11-7, 11-2), Mužinić je u drugom nastupu pobijedila i Talijanku Michaelu Brunelli sa 3-1 (15-13, 11-9, 11-13, 11-3) i osigurala nastavak natjecanja.

U posljednjem dvoboju u skupini igrat će protiv Argentinke Veronice Blanco koja je izgubila prva dva meča.

Za razliku od prvog meča koji je bio gotov za svega 20 minuta, 29-godišnja stolnotenisačica iz Srinjana je protiv iskusne Talijanke morala igrati daleko ozbiljnije.

“Istina, ovo je bilo ozbiljnije. Moram priznati da me iznenadila taktikom kojom je igrala, što je meni potpuno odgovaralo. Igrali smo puno otvorenije i brže i nije bilo pimplanja. Sve što smo se dogovorili sam odradila. Cijeli meč sam imala koncentraciju na istoj razini, bila sam smirena i na koncu mogu biti zadovoljna,” kazala je Mužinić, petoplasirana sa svjetske ljestvice, dok je Talijanka stepenicu niže.

U prvom setu je Talijanka vodila 10-6, no Anđela je izvukla set rezultatom 15-13. Drugi je dobila 11-9, da bi Brunelli smanjila na 2-1. Izgubljeni set kao da je naljutio našu paraolimpijku i u četvrtom setu je povela 6-0, a na koncu slavila sa 11-3.

“Volim se naljutiti u meču, to mi je najdraže kada se dogodi u meču,” dodala je sa smiješkom.

Naš jedini predstavnik u muškoj konkurenciji Pavao Jozić, koji nastupa u kategoriji 7 stojećih igrača, na startu turnira je izgubio od brončanog iz Rio de Janeira i vodećeg s rang liste Kineza Shuo Yana sa 0-3 (9-11, 9-11, 7-11).

“Rezultat ne pokazuje da je bilo dobro, no igrački sam zadovoljan. Nažalost, u ključnim poenima sam više griješio nego što je dozvoljeno za ovu razinu,” kazao je 27-godišnji Samoborac, član STKI Synergiia kojem je vrhunac karijere osvojeno pojedinačno srebro na Europskom prvenstvu 2019. u Švedskoj, te ekipno srebro na Svjetskom prvenstvu 2017. u Bratislavi zajedno s Vjekoslavom Gregorovićem.

Bio je ovo njegov prvi nastup uopće na POI.

“Nije bilo treme, međutim vidio se nedostatak mečeva u ovih godinu i pol, a ja sam igrač koji voli puno igrati,” dodao je. U drugom susretu u skupini za prolaz će se boriti protiv Brazilca Sergia Salmina Filha.

U jutarnjem dijelu programa Helena Dretar Karić je u neizvjesnom meču izgubila od osvajačice zlata iz Rio de Janeira Kineskinje Juan Xue, no još ima izgleda za prolaz.

Dretar Karić, koja nastupa u skupini B iste kategorije kao i Anđela, pokazala je odličnu igru, međutim osvajačica pojedinačnog i ekipnog zlata iz Rija Kineskinja Juan Xue je na koncu slavila sa 3-1 (11-5, 13-11, 10-12, 12-10).

Bio je to otvoren meč u kojem je Dretar Karić imala set loptu u drugom setu za 1-1, te 10-10 u četvrtom setu, no nijanse su otišle na kinesku stranu.

Za prolaz skupine 42-godišnja Varaždinka borit će se sutra protiv Turkinje Duman.

“Ona je 10 na ljestvici, a ja 11. Mi smo po kvaliteti ravnopravne i odlučivat će nijanse.”

Mužinić i Dretar Karić će u Tokiju braniti ekipno srebro iz Rio de Janeira. Zajedno su osvojile i srebro (2017) i broncu (2014) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013, 2015, 2017, 2019) i broncu (2011) na ekipnim europskim prvenstvima.

Komentiraj