POHVALNE KRITIKE: Splitski HNK gostovat će u Pragu s Kafkinom “Preobrazbom”

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita gostovat će 10. prosinca u praškom kazalištu Činoherní klub s predstavom “Preobrazba”, dramatizacijom pripovjetke slavnoga Pražanina Franza Kafke, izvijestilo je u utorak splitsko kazalište.

 Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2012. na Sceni 55, komornoj pozornici splitskoga HNK, u dramatizaciji i režiji Ivana Plazibata.

Popraćena pohvalnim kritikama i dobrim prijemom publike, “Preobrazba” se na matičnoj sceni uspješno izvodi već petu sezonu, a gostovala je, između ostalog, na Gavellinim večerima, u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, a na Festivalu glumca 2013. godine Nikša Arčanin dobio je nagradu Ivo Fici za najboljega mladog glumca, izvijestili su iz HNK.

Uz Arčanina, koji u predstavi glumi činovnika Gregora Samsu koji se jednoga jutra probudi i otkrije da se pretvorio u golemog kukca, glume Nikola Ivošević (tata Samsa), Tajana Jovanović (mama Samsa), Andrea Mladinić (Greta, sestra), Nenad Srdelić (šef) i Vicko Bilandžić (tajnik).

Scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Petra Dančević, skladatelj Gordan Tudor, scenski pokret potpisuje Maja Marjančić, a svjetlo i ton oblikovali su Miroslav Mamić i Željko Mravak.

Kazalište Činoherní klub praško je dramsko kazalište koje su 1965. godine osnovali redatelj Ladislav Smoček i dramaturg Jaroslav Vostrý, a koje je uskoro nakon osnivanja postalo jedno od najpopularnijih kazališta u Pragu. Brojni članovi ansambla bili su i slavni protagonisti novog vala češkog filma kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, što je dodatno doprinijelo popularnosti kazališta. Činoherní klub i danas je jedno od najuglednijih praških kazališta.

Komentiraj