“POGRIJEŠILI SMO” Ubijeno 40 djece u Jemenu

epa

Koalicija pod saudijskim zapovjedništvom priznala je u subotu “pogreške” u zračnom napadu u kolovozu u kojem je poginula 51 osoba, od kojih 40 djece.

Napad je izveden 9. kolovoza na autobus koji je prevozio djecu na vrlo posjećenu tržnicu Dahyan u pokrajini Saada, uporište pobunjenih Hutija  na sjeveru Jemena. Napad je odmah pripisan koaliciji koja pomaže vlastima u borbi protiv pobunjenika.

To krvoproliće je izazvalo val međunarodnog ogorčenja i poziva na pokretanje istrage. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je pozvalo na vjerodostojnu i transparentnu istragu.

Koalicija je navela da je gađala autobus koji je prevozio pobunjenike i spomenula “kolateralne štete”.

U subotu na konferenciji za novinare u Rijadu je glasnogovornik povjerenstva zaduženog za istrage o napadima koalicije Mansour al-Mansour ponovo rekao da je autobus prevozio vođe Hutija, prema informacijama obavještajnih službi i da su nekih pobunjenici stradali.

Ali napad je izazvao i “kolateralne štete”, dodao je aludirajući na smrt djece i dodao da odgovorni moraju biti kažnjeni.

Jedna od pogrešaka je da je nalog koji je izdan da se ne gađa autobus, koji se nalazi okružen civilima stigao prekasno, dodao je saudijski dužnosnik. Druga pogreška je što meta nije predstavljala trenutačnu opasnost i gađanje autobusa u stambenoj zoni u tom trenutku nije bilo opravdano.

Koalicija je optužena za brojne napade na civile tijekom sukoba u Jemenu, gdje Hutije podržava Iran, glavni regionalni protivnik Saudijske Arabije.

Koalicija je neke pogreške priznala, ali redovno optužuje Hutije da se ubacuju među civile i koriste ih kao ljudski štit.

Komentiraj