Pogrebnici se pobunili, s Bandićem dogovoreno smanjenje cijena pogreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je održao radni sastnaka s predstavnicima Udruge pogrebnika predvođenima njihovim predsjednikom Ratkom Medencem. Na sastanku se raspravila problematika poslovnih odnosa članova Udruge pogrebnika i Gradskih groblja te cjenika usluga Gradskih groblja koji je trenutno na snazi.

Uz gradonačelnika, sastanku su prisustvovali predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, v.d. voditelja podružnice Gradska groblja Roko Gruja te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, a uz Ratka Medenca bili su i predsjednik te potpredsjednik Upravnog odbora Udruge pogrebnika Dalibor Božan i Zoran Žic.

Odlučeno je da će se prosječne cijene ukopa, ispraćaja i kremacija od 15. veljače smanjiti u prosjeku za 20 posto, odnosno od 600 do 800 kuna po ispraćaju. Nove će cijene, navodi se u objavi zagrebačke Gradske uprave, vrijediti do daljnjeg.

Cijene do rujna 2019. godine nisu korigirane 12 godina

Cijene komunalnih usluga Gradskih groblja prije zadnje korekcije u rujnu 2019., nisu se mijenjale više od 12 godina te je postojala poslovna opravdanost korekcije cijena u smislu financijske održivosti komunalne usluge. Ipak, imajući u vidu trenutnu nepovoljnu ekonomsku situaciju izazvanu pandemijom bolesti COVID-19, a također i razornim potresima u 2020. godini, pristupilo se ponovnoj korekciji cijena komunalnih usluga Gradskih groblja.

S ciljem smanjenja financijskog opterećenja obiteljima preminulih, prosječne cijene ukopa, ispraćaja i kremacija smanjit će se do daljnjeg za 20% u prosjeku, što u apsolutnom iznosi od 600,00 kn do 800,00 kn po ispraćaju. Novi cjenik stupa na snagu 15. veljače 2021″, poručili su iz Grada.

‘Cijene su skočile od 40 do 100 posto’

Podsjetimo, prošlog je tjedna Udruga pogrebnika Grada Zagreba, koja okuplja 25 zagrebačkih poduzeća, poručila da više ne mogu podnijeti monopolističko ponašanje Zagrebačkog groblja.

“U 2020. godini Udruga se suočila s najvećim profesionalnim izazovom dosada – bila je to godina rekordne smrtnosti (prema podacima DZS), a Zagrebačka groblja u takvim uvjetima svoje su cijene usluga povećali za 40-80, pa čak i do 100 posto”, naveli su iz Udruge.

Udruga pogrebnika Grada Zagreba protivi se monopolu Zagrebačkih groblja, cijene su skočile od 40 do 100 posto

Komentiraj