POGRANIČNA SURADNJA: Trudeau i Trump razgovarali o tražiteljima azila

FaH

Kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Donald Trump telefonski su u četvrtak razgovarali o pograničnoj suradnji, u situaciji u kojoj raste pritisak na Kanadu s obzirom na porast broja tražitelja azila koji pristižu iz Sjedinjenih Država.

U telefonskom razgovoru, koji je uslijedio nakon prošlotjednih konstruktivnih razgovora dvojice čelnika prilikom susreta u Washingtonu, također je, uz ostalo, bilo riječi i o trgovinskom sporu oko drveta, priopćio je ured kanadskog premijera.

Broj tražitelja azila koji prelaze u Kanadu na izoliranim i nečuvanim graničnim prijelazima povećao se posljednjih tjedana zbog straha da će se Trump obračunati s ilegalnim imigrantima, dok su se istodobno raširile fotografije kanadskih policajaca koji sa smiješkom pozdravljaju migrante.

Po priopćenju iz Bijele kuće, Trump je naglasio važnost bliske suradnje s Kanadom oko graničnih pitanja “uključujući primjenu akcija njegove administracije na zaštiti SAD-a od terorističkih napada koje bi izveli stranci i drugi.”

Tražitelji azila ilegalno ulaze u Kanadu zbog toga što kanadska policija, prema kanadsko-američkom sporazumu o sigurnosti mora natrag vratiti tražitelje azila pojave li se oni na službenim graničnim prijelazima.

Do 13. veljače broj ljudi koji su 2017. zatražili azil u Kanadi popeo se na 3.800 ljudi, što je više nego u istom razdoblju lani i mogao bi dosegnuti dosadašnji rekordan broj zabilježen 2008. od preko 36.800 tražitelja, kazao je glasnogovornik ministra javne sigurnosti Ralpha Goodalea, Scott Bardsley.

Ankete pokazuju da su Kanađani podijeljeni oko toga trebaju li prihvatiti više ili manje izbjeglica.

No čak i liberalni zastupnici počeli su na terenu slušati izraze zabrinutosti zbog posljednjeg priljeva tražitelja azila, koji dolaze uglavnom iz Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Komentiraj