POGORŠANO ZDRAVSTVENO STANJE Liječnik Vojislava Šešelja tvrdi da bi njegovo vraćanje u pritvor Haškog suda bilo ubojstvo s predumišljajem

facebook.com

[quote_box_center]

  • Vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor Haškog suda (ICTY) bilo bi ubojstvo s predumišljajem, jer mu je zdravlje pogoršano, izjavio je šef liječničkog tima
  • “Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je dodatno pogoršano pojavom metastaza na jetri. On je i ozbiljan srčani bolesnik”, dodao je
  • “Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz čini zločin kad kaže da je Šešeljevo zdravlje irelevantno i da na njega neće utjecati povratak u Den Haag”

[/quote_box_center]

Vraćanje Vojislava Šešelja u pritvor Haškog suda (ICTY) bilo bi ubojstvo s predumišljajem, jer mu je zdravlje pogoršano, izjavio je novinarima srijedu u Beogradu šef liječničkog tima koji brine o zdravlju haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS).

Dr Milovan Bojić je na tiskovnoj konferenciji, navodeći podatke o Šešeljevu zdravstvenom stanju, istaknuo da je njegovo zdravlje dodatno pogoršano pojavom metastaza na jetri, te da da bi njegov eventualni povratak u Den Haag predstavljao “ubojstvo sa predumišljajem”.

“Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je dodatno pogoršano pojavom metastaza na jetri. On je i ozbiljan srčani bolesnik, srčana funkcija mu je znatno pogoršana, sve manje se kreće i od momenta povratka u Srbiju, ima konstantno povišenu tjelesnu temperaturu koja ne pada ispod 37,3 stupnja”, naveo je Bojić.

Podsjećajući da je Šešelju u Nizozemskoj prosinca 2013. dijagnostificiran karcinom debelog crijeva Bojić je zahtjev Haaškog tužiteljstva za vraćanjem Šešelja u pritvor ICTY-a ocijenio kao “neviđeni apsurd” u trenutku kad Šešelj treba biti podvrgnut intenzivnoj kemoterapiji o kojoj je, po njegovim riječima, odlučeno prije tri tjedna.

Traže liječenje u Srbiji

“Glavni tužitelj ICTY-a, Serge Brammertz, čini zločin kad kaže da je Šešeljevo zdravlje irelevantno i da na njega neće utjecati povratak u Den Haag. Ako Šešelj bude vraćen tamo, on neće primati ni kemoterapiju ni osnovne lijekove. S medicinskog stajališta, njemu nema povratka u Den Haag”, ustvrdio je Bojić.

On je naglasio da bez Šešeljeva izričita dopuštenja neće dostaviti medicinsku dokumentaciju o njegovu zdravlju Haaškom sudu, ustvrdivši da Šešelj nije imao utjecaja na održavanje tiskovne konferencije.

Bojić je u ime liječničkog konzilija uputio “apel institucijama Srbije i Den Haaga” da Šešelju dopuste liječenje u Srbiji.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je u utorak od prizivnog vijeća ICTY-a da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedbu odluke o povratku u haški pritvor Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelj je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten na privremenu slobodu u studenom 2014., a nakon dolaska iz Den Haaga u međuvremenu je izazvao nekoliko incidenata na javnoj i političkoj sceni, a među ostalim zapalio i zastavu Hrvatske. Od prvog dana dolaska u Srbiju nekoliko puta je ponovio da se neće dragovoljno vratiti u haški pritvor, te da od srbijanskih vlasti očekuje da ga uhite, ustvrdivši da će pružati pasivni otpor, te da ga moraju “odnijeti u zračnu luku” kane li ga poslati u Den Haag.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA