Pogoršana situacija u Splitu: “Najviše pozitivnih je od 30 do 50 godina”

Zbog loše epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak je ispred covid-ambulante Mertojak održana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite te županije.

“Brojke svaki dan rastu i nismo nikako zadovoljna. Ovaj tjedan je stano 40 posto. Životna dob nam je srednja dob. Najviše imamo pozitivnih od 30 do 50 godina, znači radna populacija”, kazala je ravnateljica NZJZ-a SDŽ dr. sr. Željka Karin.

Dodala je da ti mladi nose bolest i zaražavaju svoje roditelje. “Većih žarišta nema, imamo sportske klubove, plesni studio, neke škole. Nema prijenosa među razredima, nego samo unutar. Virus je konstantno u vtićima. Djeca su asimptomatska”, istaknula je Karin.

“U KBC-u je 139 hospitaliziranih, 80 posto njih je na kisiku”, rekao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a. Liječnica obiteljske medicine Vikica Krolo poručila je pacijentima da se prvo jave doktorima obiteljske medicine.

“Prvo se javite liječnicima obiteljske medicine, ako nisu dostupni, dođite u covid ambulantu na Mertojak. Ne idite u bolnicu ako nemate teske simptome! Jer bolnica nam svima treba, nemojte je zatrpavati”, apelirala je dr. Vikica Krolo.

Na konferenciji je rečeno da je Spaladium arena zadnje i najteže rješenje te da se u Stožeru nadaju da do toga neće doći.

Naglašeno je kako je nužno provođenje strogih mjera. Ivić napominje da to uklučuje i kažnjavanje onih koji ih ne poštuju.

Karin je naglasila da je situacija jako zabrinjavajuća. Karin je na upit novinara odgovorila kako je prodor virusa i u domove za starije. U domu u Vukovarskoj je zaraženo 18 korisnika i dva djelatnika i svi su asimptomatski. Jučer su saznali da su zaraženi. U domu u Vrlici ima 6 ili 7 zaraženih, ali tamo je situacija pod kontrolom, rekla je Karin.

Komentiraj