Pogledajte kako je ukrašena ceremonijalna kočija iz Pompeja

Screenshot YouTube

Nakon što su brojni svjetski mediji prenijeli vijest o pronalasku ceremonijalne kočije u blizini arheološkog lokaliteta Pompeji, arheolozi su, kako je i najavio talijanski ministar kulture Dario Franceschini, nastavili iskapanja.

Kočija je pronađena tijekom novih iskapanja izvan zidina povijesnog grada, na nešto sjevernijoj lokaciji Civita Giuliana. Staro prijevozno sredstvo je pronađeno na mjestu, za koje se pretpostavlja da je bilo ulazni trijem staje, gdje su 2018. godine pronađeni fosilni ostaci tri konja. Arheolozi su na prvi trag zadivljujućeg pronalaska naišli još 7. siječnja, kada je primijećeno da iz tla viri manji metalni komad.

Znanstvenike raduje  što kočija nije oštećena urušavanjem stare rimske kuće i staje prilikom erupcije vulkana u prvom stoljeću te što nije postala plijenom modernih kradljivaca, koji su ovdje kopali tunele. Ovo je prvi pronađeni, ovako dobro očuvani primjerak ceremonijalne kočije u Pompejima pa arheolozi i znanstvenici nastavljaju istraživanja na lokaciji udaljenoj oko 700 metara od starih zidina. Mediji otkrivaju kako su arheolozi na nekim dijelovima lokaliteta stigli i do dubine od šest metra. Video prilozi pobliže otkrivaju brončane ornamente, prikaze i ukrase na ovom fantastičnom otkriću.

Komentiraj