POGLED IZBLIZA: Tko to tamo nezasluženo jede?

Iako kriteriji za interventnu prehranu na potresom pogođenom području ne postoje država će taj posao preuzeti od volontera uz obrazloženje da sada jedu i oni koji to ne zaslužuju. Posao prehrane preuzet će državna tvrtka Pleter. Tko će nju kontrolirati? Državne institucije koje su dopustile kriminalnu poslijeratnu obnovu Banije zbog čega je sada potres srušio i one kuće koje bi danas bile čitave da se u obnovi nije kralo.

Taman kad pomisliš da je već sve rečeno i da možeš jedino ponavljati sebe ili druge načneš li opet bilo koju temu vezanu za aktualni potres i sve s njim u vezi – vlast te iznenadi. To iznenađenje, budimo pošteni, nije toliko nenadano samom svojom pojavom koliko teško dokučivim motivima vladajućih da neprekidno sramote sebe a time i nas.

I to ne odjedanput pa da smo s tim gotovi nego uporno sve više i više držeći se valjda premijerovog načela postupnosti. Što dalje to niže, dublje i luđe. Nižu se besmislice koje slijede još tragikomičniji pokušaji opravdanja “začinjeni” sve izravnijima napadima vlasti ne samo na novinarska i ostala “zabadala” što postavljaju neugodna pitanja nego i na one koji pomažu “na terenu” kako misle da je najbolje a koje ta ista vlast nije bila u stanju organizirati.

A mogla je – da radi svoj posao. I morala je – bez obzira na okolnosti. Ludilo dobija sve veće ubrzanje kako dani prolaze pa je sad već teško i pratiti taj tragikomični igrokaz. Ali hajde, pokušajmo.

Prošlog tjedna u RTL Direktu gostovao je izvjesni Mladen Vinković iz Ravnateljstva civilne zaštite koji je, između ostalog, izjavio kako na pogođenim područjima, kad država preuzme kuhanje od poznatih kuhara iz privatnog sektora koji sada kuhaju u Petrinji i okolici, “VIŠE NEĆE JESTI ONI KOJI TO NE ZASLUŽUJU.”

Toliko sramotna i istovremeno glupava izjava nije baš česta niti u poprilično kontaminiranom hrvatskom javnom prostoru. No, svatko tko ima imalo iskustva s time kako stvari funkcioniraju odmah je posumnjao u mogućnost da se taj nesretnik drznuo sam takvu izjavu “isisati iz prsta”. I naravno da nije.

Potvrda je stigla vrlo brzo. Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut najavio je da će država “uvesti red” u prehranu na potresom najteže pogođenom području. Prema izjavama nadležnih ispada da su dosad svi koji tamo žive ili su došli pomoći, sasvim nedopustivo – dobili jesti onoliko koliko su bili gladni.

Najavljeno je da će “uvođenje reda” početi već danas, u ponedjeljak, 11. siječnja tako što će poslove prehrane od kuhara volontera preuzeti država. Tu promjenu naravno, svakom ozbiljnom je jasno, nije moguće efikasno provesti u tako kratkom roku. Pogotovo je nemoguće ako nisu provedene nikakve ozbiljne pripreme.

Vojna kuhinja ili velika mikrovalna pećnica

Groteskna je već i tvrdnja predstavnika vlasti kako je u proteklih 12 dana na potresom pogođenom području pripremljeno i podijeljeno previše obroka, pa su jeli i “oni koji to ne zaslužuju”, a da za tu tvrdnju nije ponuđen niti jedan dokaz. Uostalom, po kojim kriterijima se određuje tko smije jesti i koliko na području pogođenom prirodnom katastrofom?

Pitali su to novinari šefa Civilne zaštite. “Kriteriji se izrađuju. Kad se izrade kriteriji, dobit ćete obavijest”, odgovorio je Damir Trut. Ponovio je to i potpredsjednik Vlade RH, ministar branitelja i šef Stožera civilne zaštite zaduženog za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved dodavši kako je obveza osmisliti dugoročni sustav prehrane za potresom pogođeno područje.

OK. Dakle kriteriji za standarde prehrane na potresom pogođenom području još ne postoje, ali na temelju tih nepostojećih kriterija u vrhu vlasti domislili su se tomu da će “preko noći” država riješiti problem čim preuzme organizaciju prehrane od kuhara volontera.

Ali ne zbog toga što je je država ionako trebala organizirati između ostaloga i prehranu već na dan razornog potresa nego zbog toga što su samoorganizirani kuhari voloneri navodno kuhali previše hrane pa su jeli i “oni koji to ne zaslužuju”.

Potpuno logično ispostavilo se da baš i nije moguće ekspresno s dosadašnjeg načina prehrane “prešaltati” se na novi čaki kad bi postojali ti famozni kriteriji koji su tek u nastajanju. Navodno.

Nije to sportska utakmica pa da promijeniš dva-tri igrača i nastaviš dalje. Zbog toga će potpuna tranzicija od privatne inicijative ka državnom preuzimanju ipak morati trajati malo duže od najavljenog “već u ponedjeljak”.

Neće tu očito mnogo pomoći niti “opjevana” terenska kuhinja Hrvatske vojske koja bi trebala “izbacivati” čak do 18 tisuća obroka dnevno a u promotivnom materijalu je opisana i kao idealna za “civilnu” upotrebu baš u slučajevima katastrofa. Ispostavlo se naime da se u toj kuhinji ne kuha nego se podgrijavaju već gotova jela. Tako je kuhinja ispala – mikrovalna pećnica. A čitava priča još jedna “šarena laža”.

Kako god bilo, svakako treba pratiti kad će biti objavljeni ti kriteriji za prehranu i kako će izgledati te hoće li biti poštivani, ali nije tu kraj pitanjima. Poslove prehrane na potresom pogođenom području po najavama nadležnih trebala bi preuzeti državna tvrtka Pleter.

Obnovljene kuće s ugrađenim nedostacima

Bilo bi zanimljivo istražiti koliko je ta tvrtka do sada bila efikasna u sličnom poslovima te koji su njeni kapaciteti kao i koliko će realno koštati obroci koje će Pleter pripremati. Također valjalo bi pratiti od kojih i čijih će sirovina ti obroci biti pripremljeni jer što dalje vrijeme odmiče donacija će na zalihama biti sve manje a nove donacije bit će sve rjeđe i siromašnije jer tako to uvijek biva.

Ukratko, tko će kontrolirati državnu tvrtku Pleter? Molim vas, nemojte reći – nadležne državne institucije. Pa upravo njima, nadležnim državnim institucijama, promaknulo je da su neke druge državne institucije propustile sprječiti (ili makar naknadno kazniti) kriminalnu poslijeratnu obnovu Banije.

Zbog toga je sada potres srušio i one kuće koje su trebale ostati čitave – da se u obnovi nije kralo i varalo. Ako je država varala u obnovi kuća nakon rata zbog čega vjerovati “na riječ” da neći varati i u prehrani nakon potresa.

Taj višak obroka (?!) koji se navodno priprema i pojede na potresom pogođenom području, sa svim troškovima (doniranih) sirovina, pripreme i rada kuhara košta barem nekoliko stotina tisuća puta manje od novca što je trebao biti utrošen u poslijeratnu obnovu kuća. Onih kuća koje je sada potres uništio (i) zbog toga što je ta lova “zamračena” umjesto da je potrošena na obnovu po zakonskim standardima.

Istina, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izjavio je: “Kuće izgrađene nakon rata svoju su funkciju odradile.” A on valjda zna što govori. Em je diplomirani inženjer arhitekture em je u vrijeme obnove radio kao pročelnik, a zatim kao i viši stručni suradnik u Ministarstvu razvitka i obnove.

Bjelosvjetski korporacijski hohštašleri što namjerno prave TV prijemnike, frižidere, bojlere, namještaj i aute s ograničenim rokom trajanja pojest će se živi od zavisti. Ovi naši izmislili su kuće s ugrađenim nedostacima tako da se “pokvare” nakon nekog vremena da mogu umjesto njih opet praviti iste takve.

U Članku 82. Kaznenog zakona Republike Hrvatske piše: “(1) Zastara kaznenog progona počinje teći danom kad je kazneno djelo počinjeno. Ako posljedica koja je obilježje kaznenog djela nastupi kasnije, zastara počinje teći od tog trenutka.”

Također, pravni stručnjaci koji nisu u državnoj službi niti su na drugi način povezani s vladajućima, tumače i da se u slučaju kriminalne obnove može govoriti i o ratnom profiterstvu za kojeg nema zastare.

Iskustvo je pokazalo da se ne treba se previše uzdati u nadležne državne institucije, ali tim će više posla biti za novinare koji žele istraživati. I ne samo rezultate poslijeratne obnove Banije. I ne tek nakon što se dese posljedice. I ne samo jednokratno. Što bi rekao premijer Plenković, treba voditi računa o načelu postupnosti.

 

Komentiraj