POGLED IZBLIZA: Nije Nino Raspudić niti glup niti idiot, ali računa da ima dovoljno onih koji jesu

Shvatio je profesor i politički analitičar da je bacio uludo sve proteklo vrijeme svojih svekolikih javnih angažmana jer su mu drugi određivali u kakvom će svijetu živjeti. Sad bi on da bar četiri godine određuje drugima.

Gostujući jučer u emisiji Aleksandra Stankovića Nino Raspudić najavio je da će na nadolazećim parlamentarnim izborima biti nezavisni kandidat na listi Mosta jer ne želi više biti “idiot”. Voli profesor Raspudić tako šokirati svojim tezama, ali još više voli docirati pa je odmah pojasnio da u antičkoj grčkoj demokraciji pojam “idiotes”, od koje potječe riječ “idiot”, označava onog tko se ne bavi javnim poslom, već pušta da mu drugi određuju u kakvom svijetu će živjeti.

Tko nije znao – sad zna. Ali svi smo od profesora jučer naučili još nešto. Desetak godina pisanja političke kolumne u Večernjem listu te sva ostala Raspudićeva pojavljivanja u javnosti u svojstvu političkog analitičara nije bilo bavljenje javnim poslom. Jedino ako si na nekoj političkoj funkciji, poručuje nama “idiotima” Nino Raspudić, ne određuju ti drugi u kakvom ćeš svijetu živjeti. Za početak, što fali mjestu saborskog zastupnika.

Da sam zločest sada bih se sprdao s činjenicom da se sam Raspudić u jednoj kolumni u Večernjaku prije četiri godine upitao “Zašto sam glup?” pa da je evoluirao jer eto sad više nije glup i čak je shvatio da ne želi biti  “idiot”, ali nisam zločest. A nisam niti glup, bar ne toliko da ne bih shvatio ironiju u spomenutoj kolumni.

Jer naravno, kao i uvijek, profesor i politički analitičar Nino Raspudić i tom je kolumnom zapravo nastojao pokazati koliko je on pametan praveći glupima sve koji ne podržavaju njegove u najboljem slučaju “nategnute” teze.

Kako Raspudić sasvim sigurno nije glup, a eto odbio je ubuduće i biti “idiot”, odjednom je shvatio da ono što je do sada radio nije javni posao – jer mu ne omogućava da sam određuje u kojem će svijetu živjeti nego su to činili oni koje smo do sada izabirali u Hrvatski sabor kao svoje zastupnike.

Gay parovi mogu usvajati samo dječji “višak”

To ćemo činiti i dalje, ali Raspudić s time više neće imati problema ako i sam bude izabran za saborskog zastupnika. Naime, po njegovoj logici tada neće drugi određivati u kakvom će on svijetu živjeti. On će to određivati drugima.

Pa da vidimo u kakvom bi to svijetu želio živjeti Nino Raspudić a kao zastupnik u zakonodavnom tijelu, bude li izabran, trudit će se određivati i svima nama da u tom svijetu živimo. Svakom tko to još ne zna “online” su dostupne mnoge Raspudićeve kolumne, a one koje nisu moguće je naći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

No za “prvu ruku” poslužit će još jedna Raspudićeva izjava iz jučerašnje emisije “Nedjeljom u dva” a to je ona da misli kako bi gay parovima trebalo dozvoliti da udome ili posvoje dijete tek ako nema dovoljno hetero parova da posvoje ili udome djecu kojoj je to potrebno.

Dakle, profesor smatra kako su gay parovi društveni “otpadak” i ne bi smjeli moći usvajati ili udomljavati djecu, ali kad se hetero parovi “namire” i nemaju više želju za još djece tada su i gay parovi dobri da dobiju dječji “višak”.

A možemo se i opet vratiti koju godinu unatrag, naprimjer u 2013. kad je Nino Raspudić u jednoj od svojih kolumni naricao nad sudbinom surogat-majke koja je rodila dijete Eltonu Johnu i njegovom partneru Davidu Furnishu dobivši za to 20 tisuća funti.

Napisao je tada vrli neglupi neidiot Nino Raspudić i sljedeće: “Zamislite budućnost društva u kojem je žena instrumentalizirana i ponižena do te mjere da za prosječnu mjesečnu plaću začne umjetno oplođena sjemenom čovjeka kojega nikada nije vidjela, devet mjeseci pod srcem nosi dijete, prolazi sve faze trudnoće, od mučnina prvog i blaženstva drugog tromjesečja pa sve do zadnja tri mjeseca mehaničkih tegoba zbog velikog trbuha i oteklih noga, a onda joj nakon porođaja uzmu dijete i kao ‘majku’ uvedu kanadskog filmaša, a njoj isplate 20 tisuća funti za devetomjesečni ‘rad’.”

Raspudić i Jandroković: mrtva trka

Ako je nekome gornji citat suviše dug ili mu se smučilo čitajući ga pa nije došao do kraja – evo što je poanta… Nije Raspudiću žao surogat-majke niti bilo koje druge žene što se devet mjeseci mora nositi s trudnoćom koja je često praćena raznim teškoćama. Krivo mu je što je nakon poroda dijete koje je nosila surogat-majka dobio gay par u kojem je jedan od partnera – otac tog djeteta. Raspudić također “zaboravlja” da surogat majke rađaju djecu i hetero parovima.  A to je za našega Nineka očito mnogo gore čak i od mogućnosti da neki gay par usvoji ili udomi neki tuđi “dječji višak”.

Ako ništa drugo Raspudić će, bude li izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, više nego dostojno zamijeniti naprimjer odnedavno bivšeg predsjednika parlamenta Gorana Jandrokovića. Taj vrli hrvatski muž nije imao nikakve primjedbe na Raspudićeve izjave u Stankovićevoj emisiji jer, kako je izvolio obavijestiti hrvatsku javnost, nije gledao emisiju. “Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece… s istom ženom.”, napisao je na jednoj društvenoj mreži aludirajući na to da Raspudić ima jedno dijete s prvom ženom, a jedno s drugom.

Dakle, mrtva trka. Jedva čekam da u sljedećem sazivu Raspudić i slična ekipa (pa i Jandroković, zašto ne), k’o fol u rezličitim stranačkim “dresovima”, krene združenim snagama određivati nam u kakvom ćemo svijetu (i dalje) živjeti. A kada god im se učini da jedni drugima ugrožavaju osobne interese bit će zanimljivo (ali ne i zabavno) gledati i slušati kako se primitivno “kefaju”.

Komentiraj